Väärin katetroitu

Avaan kertakatetripakkauksen kädet vapisten. Vaikka keskityn kaikin voimin siihen, mitä olen tekemässä, tunnen, että minua tuijotetaan, ja se saa minut jännittämään. Ryhdyn katetroimaan ja kumarrun hiukan eteenpäin. Melkein saman tien kuulen rykäisyn. ”Stop. Tämä oli tässä. Voit lopettaa. Suorituksesi on hylätty.” Nukke tuijottaa kattoon ja kaksi opettajaa minuun. Minä tuijotan takaisin ymmärtämättä, mitä tein väärin. Selviää, että käsivarteni on hipaissut nuken ympärille viriteltyä steriiliä liinaa. On tapahtunut kontaminaatio, ja olen reputtanut kokeen.

Valmistuin sairaanhoitajaksi vuosituhannen vaihteessa. Ikinä en ole ollut todistamassa tosielämän katetrointitilannetta, jossa joku seisoisi vieressä vahtaamassa toimenpidettä mahdollisen kontaminaation varalta. Ehkä joskus olisi syytä niin tehdäkin: virtsatieinfektio on yksi yleisimmistä infektioista, joiden syntyyn me hoitajat olemme vahvasti myötävaikuttamassa. Samasta syystä virtsarakon katetroinnista on olemassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erinomaisen selkeä ohjeistus, jota kuitenkaan kaikki hoitotyön opiskelijat tai edes valmiit hoitajat eivät näytä tuntevan tai noudattavan. Vuosien varrella olen saanut olla todistamassa jos jonkinmoista katetrointitekniikkaa. Jossain on aina tehty näin. Jossain on käyty juuri vastikään koulutuksessa, jossa sanottiin noin.

Kuka tätä laivaa oikein ohjaa – ja millä periaatteella?

Lääketieteellisen tiedon tuottamisen ja soveltamisen perinteet ovat hoitotyön näkökulmasta katsottuna kadehdittavan yksioikoiset. Hoitotyössä käytettävä tieto on sen sijaan melkoinen juhlasekoitus: seassa on sekä koulussa opittua, viranomaissuosituksia, vanhemmilta kollegoilta saatua perimätietoa että kanslian kaapeista löytyviä hämäräperäisiä kansioita. Siihen on syynsä – me hoitotyön ammattilaiset tarvitsemme niin monenlaista tietoa, että RCT-tutkimukset tai meta-analyysit eivät riitä sen tuottamiseen. Tonttimme toisella raja-aidalla mietitään oikeaa katetrointitekniikkaa ja toisella sitä, miten voisimme tunnistaa kaltoinkohdellun lapsen tai järjestää syöpäpotilaalle sähköistä sosiaalista tukea. Eri tilanteissa tarvittava tieto syntyy monenlaisilla mekanismeilla, tieteiden rajapinnoilla ja yritysten ja erehdysten vuorovedessä liottamalla. Parasta saatavilla olevaa tietoa on joskus raivostuttavan vaikeaa metsästää – se on sikin sokin hajallaan kirjoissa, pdf-tiedostoissa ja viranomaissivustoilla. Nopeasti saavutettavan ja ajantasaisen tiedon arvon merkitys avautuu aika hyvin, jos on joskus yrittänyt louhia ohjetta johonkin äkilliseen tarpeeseen viime vuosikymmenellä kootusta perehdytys- ja koulutuskansiosta.

Duodecim pohjaa kaiken toimintansa kristallinkirkkaaseen missioon: tarkoituksena on tehostaa lääkäreiden ja hoitajien työtä, lisätä työn mielekkyyttä ja merkityksellisyyttä ja parantaa työn laatua ja potilastyytyväisyyttä. Palvelutehtävämme kovassa ytimessä on tiedon siivilöiminen ja louhiminen käytännön työn tekijän puolesta. Moniammatillinen asiantuntijatiimi arvioi, punnitsee, valikoi ja kerää tietoa käytännön työhön sopiviksi suupaloiksi, jotka voi hotkaista ja hyödyntää matkalla työtehtävästä toiseen. Kiireisessä kliinisessä työssä on muutakin mietittävää kuin se, pohjaako käyttämäni katetrointitekniikka viimeisimpään tietoon – vai olisiko syytä tarkistaa speksit sieltä viime vuoden katetrikoulutuksen diaesityksestä, joka on ikuistettu monistenivaskaksi lääkehuoneen lipastoon.

Sairaanhoitajan tietokannat on luotu palvelemaan käytännön hoitotyön tekijöitä. Erilaiset toimenpideohjeet kuuluvat suosituimpiin sisältöihimme, ja niitä pyydetään myös koko ajan lisää. Meiltä löytyy muun muassa hoitotyön kliininen asiantuntija, uroterapeutti Seija Salomaan kertakatetrointiohje. Se on vastikään päivitetty, ja se pohjaa THL:n uusimpiin suosituksiin ja kansainväliseen kirjallisuuteen. Voin kertoa, että ohje ei mainitse sanallakaan katetroitavan potilaan ympäröimistä kauttaaltaan steriilillä liinalla, johon koskeminen keskeyttäisi katetrointitoimenpiteen. Hah! Reputtivat sen kokeeni ihan syyttä suotta.


Hyvää sairaanhoitajan päivää!

Yksi vastaus artikkeliin “Väärin katetroitu”

  1. Jaana sanoo:

    Jepjep! Miettikääpä vaan mitä se katetrointi on kotioloissa/kotihoidossa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *