Duodecimin syksyn uutuuskirjat valottavat ajankohtaisia aiheita: terveet valinnat, lasten lihavuus ja kaksisuuntainen mielialahäiriö

Kustannus Oy Duodecimin syksyn 2022 uutuuksissa ilmestyy runsas kattaus tieto- ja oppikirjoja. Tietoa erityisesti läheisille tarjoavat lapsen lihavuudesta ja kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä julkaistavat tietokirjat. Ammattilaisille suunnatuissa uutuuksissa keskiössä on muun muassa terveiden valintojen tukeminen sekä potilaan ja lääkärin hyvä vuorovaikutus.

Lasten vanhemmille suunnattu Kun lapsi on lihava – Lastenlääkärin opas vanhemmille on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja lasten ja nuorten lihavuudesta ja sen hoidosta. Nina Kasevan kirja käsittelee lasten lihavuutta tieteellisen tutkimuksen valossa ja antaa vanhemmille eväät, joilla turvataan lapsen ja nuoren matka terveeksi aikuiseksi. Marjo Renko, Harri Niinikoski ja Sauli Palmu ovat toimittaneet Lastentaudit-oppikirjan uudistetun painoksen, joka on tarkoitettu niin kaikille lapsia hoitaville terveydenhuollon ammattilaisille kuin opiskelijoille. 

Minna Sadeniemen, Kirsi Jänkälän, Heli Malmin, Marko Sorvaniemen, Jan-Henry Stenbergin ja Kirsi Suomisen toimittama Kaksisuuntainen mielialahäiriö – Opas sairastuneille ja heidän läheisilleen kertoo, miten sairauden kanssa voi oppia elämään. Kirja on kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavien ja heidän läheistensä perusteos. Uudistetussa painoksessa on päivitetyn Käypä hoito -suosituksen mukaiset uudet lääkkeet ja hoitosuositukset. 

Kohti terveempää elämää  

Kristiina Patjan, Pilvikki Absetzin ja Päivi Rautavan toimittama Terveyden edistäminen kuvaa, miten ihmiset voivat toteuttaa terveempiä valintoja ja miten terveydenhuollon ammattilaiset voivat tukea yksilöitä ja yhteisöjä terveyshaasteissa. Sirkku Ruutu ja Hilkka Putkisaari esittelevät kirjassaan Toipumisorientaatio ja ratkaisukeskeisyys lyhytpsykoterapiassa terapiasuuntauksen, jonka taustalla on käsitys ihmisestä oman elämänsä ja tervehtymisprosessinsa aktiivisena toimijana, joka asettaa omista tarpeistaan käsin tavoitteensa hyvinvoinnilleen.  

Antero Heloma, Tellervo Korhonen, Kristiina Patja, Outi Salminen ja Klas Winell ovat toimittaneet teoksen Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus, jossa käsitellään käytännönläheisesti tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden tunnistamista, lopettamiseen motivoitumista sekä riippuvuuden hoitoa.  

Hyvän hoitosuhteen jäljillä 

Harry Köhlerin Potilaan ja lääkärin yhteistyö – Parantavan hoitosuhteen ytimessä sisältää tutkimukseen perustuvaa tietoa potilaan ja lääkärin hyvästä vuorovaikutuksesta. Maritta Haaviston, Katri Kakon, Päivi Mäkimartin ja Maria Nuotion toimittama Vanhuksen hoidon hyvät käytännöt -opas on koottu hoitotyön ammattilaisten päivittäisen työn tueksi. Merja Hallikaisen, Annikka Immosen, Maiju Jämsän, Sanna Kotisaaren, Riitta Mönkäreen ja Pirkko Pihlakarin toimittaman uudistetun Muistisairaan hoidon hyvät käytännöt -kirjan aiheita ovat muistisairaan tilanteen arviointi ja seuranta, kohtaaminen, toimintakyvyn tukeminen, käyttäytymisen muutokset, ravitsemus, uni ja lääkehoito.  

Syksyn julkaisuihin kuuluu luotettavaa ja ajantasaista tietoa päivystyksissä sekä teho- ja valvontaosastoilla työskenteleville hoitajille tarjoava Akuuttihoitotyön opas. Akuuttihoito-oppaan uudessa painoksessa erityistä huomiota on kiinnitetty oirelähtöiseen tarkasteluun sekä päivystystapausten toimintalinjojen hahmottumiseen.   

Kardiologia-kirjan uudistuneessa painoksessa painopisteinä ovat sepelvaltimotauti, sydäninfarkti, läppäviat ja rytmihäiriöt. Reumasairauksien varhaista toteamista tukeva Reumasairaudet kuvaa reumasairauksien mekanismeja, epidemiologiaa, periytymistä ja diagnostiikkaa.  

Sydänsairaudet käsittelee käytännönläheisesti yleisimpien sydänsairauksien hoitoa, tutkimuksia ja ehkäisyä. Teos sopii sydänpotilaita hoitavien ammattilaisten lisäksi myös potilaille ja heidän läheisilleen.  Syöpäsairaudet kuvaa syövän syntyä, syitä ja ehkäisyä, syöpäseulontoja, periytymistä ja syövän diagnostiikkaa. Teos tukee syöpäsairauksien varhaista tunnistamista ja hoitojen aloittamista. 

Tutustu Kustannus Oy Duodecimin tuleviin tieto- ja oppikirjoihin.