
Duokkari-podcastissa LL Kari Hevossaari esittelee elävästi kunkin Duodecim-lehden numeron sisällön. Tällä kertaa kuunneltavissa on myös pidempi Duokkari ekstra -podcast, jonka aiheena on vankien terveydenhuolto. Duokkari-podcastit löytyvät kaikista yleisimmistä podcast-palveluista ja Duodecim-verkkolehdestä.
Vankiloissa toteutettavaan lääkehoitoon, jatkohoitoon ja kuntoutukseen liittyy erityispiirteitä, joista on hyvä olla perustason tietämystä myös siviiliterveydenhuollossa. Näin hoidan -artikkelin tarkoituksena on auttaa kollegoita heidän työssään vankeusrangaistusta suorittavien potilaiden hoidossa toimipisteestä tai erikoisalasta riippumatta.
Käytännönläheistä
Kuume on yleinen syy hakeutua lääkärin vastaanotolle. Näin tutkin -artikkelissa käsitellään aikuisen epäselvää ja pitkittynyttä kuumetta. Epäselvän kuumeilun selvittäminen perustuu järjestelmällisyyteen ja vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa.
Katsausartikkelin aiheena on syöpäpotilaan suun ja hampaiston hoito. Suun terveyden tutkiminen ennen syöpähoitoa on suositeltavaa. Syöpähoidon aikana hoidetaan ainoastaan oireilevat tai infektoituneet hampaat potilaan infektioherkkyyden mukaan.
Liikkumiskyky eli käytännössä kävelykyky on iäkkäiden itsenäisen selviytymisen ja hyvän elämänlaadun keskeinen tekijä. Ilkka Vuori käsittelee aihetta katsauksessaan. Vaikuttavin keino liikkumiskyvyn säilyttämiseksi on kestävyyttä, voimaa ja tasapainoa kehittävä monimuotoinen fyysinen aktiivisuus omaehtoisena toimintana tai ohjattuna harjoitteluna.
Tutkimus ja opetus -artikkelissa käsitellään osaamista tukevaa ohjausta erikoislääkärikoulutuksessa. Ohjaus tulisi järjestää systemaattisesti: ohjaaja on selkeästi nimetty, ohjaukseen on varattu työjärjestyksestä aikaa ja erikoistuvan osaamisen edistymisestä käydään palautekeskustelut yhdessä sovittuina aikoina.
Kekkonen, karvalakki ja kastike
Heli Salmi pohtii kolumnissaan maailman parantumista ja parantamista. Hän toteaa, että maailma on muuttunut käsittämättömän paljon paremmaksi neljässäkymmenessä vuodessa, vaikka ratkaistavia ongelmia edelleen riittää.
Esimerkkinä edistyksestä toimii pääkirjoitus, jossa kuvataan, kuinka akuutin mesenteriaali-iskemian hoitopolkuun panostaminen puolitti kuolleisuuden HUSin Meilahden sairaalassa. Tulokset rohkaisevat kaikkia laajan päivystyksen sairaaloita kehittämään edelleen systemaattisesti vaativien päivystyspotilaiden hoitopolkuja.