Uudet lääkeaineet löytyvät Duodecim lääketietokannasta

Uusia innovatiivisia lääkeaineita hyväksytään EU-alueella vuosittain noin 40 kappaletta. Niistä valtaosa otetaan Suomessakin kliiniseen käyttöön hyväksymistä seuraavan kahden vuoden aikana. Duodecim lääketietokannassa voi seurata uusien lääkkeiden taivalta viranomaisen hyväksynnästä apteekin hyllylle.


Euroopan lääkeviranomaisten vuosi 2021 oli koronarajoituksista huolimatta varsin aktiivinen. Uusien lääkkeiden osalta suurin terapia-alue on jo pitkään ollut syöpälääkkeet, mutta vuoden 2021 merkittävä uusi lääkeryhmä oli COVID-19-rokotteet. Alkanut vuosi 2022 puolestaan tuo mukanaan mm. useita uusia COVID-19-infektion hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.


Duodecim lääketietokannassa voi seurata uusien lääkkeiden taivalta viranomaisen hyväksynnästä apteekin hyllylle. Lääkeuutisia-palstalta löytyy kuukausittain ”Uusia lääkkeitä Eurooppaan” -uutinen, joka on tiivistelmä Euroopan lääkeviraston EMAn joka kuukauden lopussa julkaisemasta tiedotteesta. Uutisessa kuvataan lyhyesti kaikki uudet lääkkeet, joille Euroopan lääkevalmistekomitea CHMP suosittelee myyntilupaa. Suositukset käsitellään tämän jälkeen Euroopan komissiossa, joka myöntää myyntiluvan yleensä parin kuukauden viiveellä. Kun uutta lääkeainetta sisältävä lääke on saanut myyntiluvan, se lisätään Duodecim lääketietokannan Uusia lääkeaineita -tietokantaan. Kun lääke on Suomessa tuotu kauppaan, se löytyy normaalina lääketiedostona Duodecim lääketietokannan lääkehausta.


Uusia lääkeaineita -tietokanta löytyy etusivun oikealta palstalta ja uudet lääkeaineet näkyvät siellä kahden vuoden ajan (merkintä vihreällä u-ikonilla). Vuonna 2021 tietokantaan vietiin yhteensä 47 uutta lääkettä ja vastaavasti sieltä poistui 33 vuonna 2019 myyntiluvan saanutta lääkettä. Kunkin uuden lääkeaineen osalta löytyy lyhyt kuvaus käyttöaiheista, annostuksesta, vaikutuksesta, haittavaikutuksista ja myyntiluvan perusteista sekä käyttöaiheen mukainen lääkeluokitus. Oikean palstan listauksen lisäksi uuden lääkeaineen voi hakea etusivun hakuikkunasta esimerkiksi valmisteen nimen tai vaikuttavan aineen nimellä.


Katso video »
Siirry Duodecim lääketietokantaan »


Terveysportti-palvelu on maksullinen. Kysy lisätietoja organisaatiokäyttöön terveysportti(at)duodecim.fi.