Vuoden ensimmäinen Duodecim-lehti on ilmestynyt!

Hyvää alkanutta vuotta! Vuoden ensimmäisen numeron pääkirjoitukset koskevat COVID-19-lääketutkimuksia ja terveysturvallisuutta.

Kari O. Tikkinen ym. korostavat pääkirjoituksessaan satunnaistettujen, pragmaattisten monikeskustutkimusten merkitystä COVID-19-lääkkeiden kehityksessä. Jussi Sane puolestaan avaa terveysturvallisuuden käsitettä, joka kattaa tartuntatautien lisäksi myös kemialliset ja säteilyuhat.

Napit vastakkain – vihdoin!

Pitkästä aikaa numeroon on saatu Napit vastakkain -artikkelit. Niiden aiheena on naisen sterilisaation suorittaminen joko klipsein tai poistamalla munanjohtimet.

Naistentautien ja synnytysten alaan liittyy myös raskaudenaikaista psyykenlääkkeiden käyttöä koskeva katsaus, jota toimitus erityisesti suosittelee myös lääketieteen opiskelijoiden luettavaksi.

Alkuperäistutkimuksia ja In press -artikkeleita

Alkuperäistutkimuksia on kaksi kappaletta. Ensimmäinen käsittelee BRCA1/2-alttiusmutaation kantajanaisten syöpäseulontaa ja toinen psykiatrisia potilasvahinkoja.

In press -osastossa esitellään tiiviissä muodossa suomalaisten tutkijoiden ulkomaisissa lehdissä julkaisemia korkeatasoisia artikkeleita. Tällä kertaa mukana on peräti kolme In press -artikkelia. Niiden aiheina ovat raskausdiabeteksen metformiinihoito, interleukiini 13 -reseptori ja lipidi- ja glukoosiaineenvaihdunnan merkkiaineet.

Asiaa luusta ja syövästä

Mikä neuvoksi, jos luunmurtuma ei parane? Vastaus löytyy selkeästä katsauksesta, jota lukuisat kuvat havainnollistavat.

Oletko tullut ajatelleeksi, että luukudos on yksi elimistön suurimmista endokriinisista elimistä? Tätä näkökulmaa tarkastellaan Luu endokriinisena elimenä -katsauksessa.

Kemosädehoitoa ja lapsuus- ja nuoruusiän syöpähoitojen jälkeisiä endokriinisia ja metabolisia ongelmia käsitellään omissa katsausartikkeleissaan.

Pitkäaikaista laskimotietä tarvitaan muun muassa solunsalpaajahoitojen yhteydessä. Näin hoidan -artikkelissa esitellään laskimoporttiin tai tunneloituun keskuslaskimokatetriin liittyvät kliiniset knopit.

Lue Duodecim-lehti nro 1! »