Ensimmäistä kertaa suomeksi: Hippokrateen Valitut teokset! Varhaisten tekstien vaikutus näkyy edelleen lääketieteessä

Kustannus Oy Duodecim julkaisee Duodecim-seuran 140-vuotisjuhlan kunniaksi Hippokrateen valitut teokset dosentti Marke Ahosen kääntämänä. Lääketieteen isänä tunnetun Hippokrateen kirjoitukset ovat varhaisinta länsimaista lääketiedettä. Ne ilmentävät vaikuttavalla tavalla luottamusta ihmisjärkeen ja sen kykyyn ymmärtää sairauksien syitä ja löytää toimivia hoitokeinoja. Tekstien vaikutukset näkyvät edelleen lääketieteen sanastossa sekä lääkärin roolissa ja siihen kohdistuvissa odotuksissa.

Hippokrates – Valitut teokset -kirjaan on koottu keskeisimmät ja tunnetuimmat Hippokrateen nimissä kulkevat kirjoitukset ensimmäistä kertaa kirjan muodossa suomen kielellä. Lääketieteen isänä tunnettu Hippokrates oli todennäköisesti historiallinen henkilö ja omana aikanaan (n. 460–370 eKr.) merkittävä ja kuuluisa lääkäri ja lääketieteen opettaja. Hänen nimissään julkaistu tekstikokoelma eli korpus kattaa noin 70 teosta, jotka todellisuudessa ovat usean eri kirjoittajan kirjoittamia ja peräisin usealta eri vuosisadalta.

– Hippokrateen kirjoitukset edustavat varhaisinta länsimaista lääketiedettä. Ne nauttivat suurta arvostusta liki 2000 vuoden ajan, ja monia niistä käytettiin pitkään lääketieteen oppikirjoina. Niiden vaikutus näkyy edelleen lääketieteen sanastossa, esimerkiksi anatomiaan liittyvät termit ovat tuttuja kaikille nykylääkäreille. Myös lääkärin rooli ja siihen liittyvät odotukset sekä potilaan ja lääkärin suhde ovat pysyneet huomattavan samanlaisina, kertoo klassillisen filologian dosentti Marke Ahonen, joka on suomentanut kirjoitukset kreikankielisestä alkutekstistä ja kirjoittanut johdannon sekä tekstien johdanto-osat ja selitykset.

Hippokraattinen lääketiede uskoo ihmisjärkeen

Hippokraattinen lääketiede kehittyi samoihin aikoihin filosofian kanssa ja näiden kahden tiedonalan välillä on nähtävissä yhteisiä piirteitä: kumpikin etsii järkiperäisiä vastauksia siihen, mitä aineellinen todellisuus on ja mikä selittää siinä tapahtuvia muutoksia. Ihmiskeho nähtiin osana luontoa ja siinä vallitsevia lainalaisuuksia. Lääketiedettä ja filosofiaa harjoittivat antiikissa toisinaan samat henkilöt.

– Hippokraattinen lääketiede luottaa ihmisjärkeen ja kokemukseen etsiessään sairauksien syitä ja hoitokeinoja. Se torjuu yliluonnolliset selitykset sairauksista jumalten langettamina rangaistuksina, kuten monet antiikin aikana uskoivat, Ahonen sanoo.

Tekstit korostavat ympäristön, elintapojen ja yksilön ominaisuuksien vaikutuksia terveyteen 

Sairauksien ennaltaehkäisyn ja hoidon keinoiksi tarjotaan ennen muuta oikeanlaista ruokavaliota ja liikuntaa. Terveyteen vaikuttavat ympäristön ja elämäntapojen ohella myös yksilölliset ominaisuudet kuten ikä, koettu rasitus ja synnynnäiset, vanhemmilta perityt ominaisuudet. Hippokraattiset kirjoittajat ovat kiinnostuneita myös sielusta ja mielestä ja teksteissä kuvataan oireita, jotka nykyään luokiteltaisiin psykiatrian alaan kuuluviksi.

– Tekstit muodostavat vaikuttavan ja tunteita herättävän kokonaisuuden. Ne vievät elämän perusasioiden äärelle ja kuvaavat ihmisen perustavaa halua ymmärtää ihmiskehoa ja välttää kärsimystä, Ahonen tiivistää.

Kustannus Oy Duodecim julkaisi Hippokrateen tekstit Duodecim-seuran 140-vuotisjuhlan kunniaksi. Tekstien kääntäminen vaati ainutlaatuista osaamista niin muinaiskreikan kielestä kuin antiikin lääketieteen ja filosofian historiastakin.

– Teoksen synnyllä on pitkä historia ja sen puuhamiehenä on toiminut Ilkka Taipale. Ensimmäinen yritys oli kymmenen vuotta sitten, mutta vasta Marke Ahosen osaamisella se onnistui. Duodecim-seura ja Suomen Lääketieteen Säätiö tukivat hanketta, sanoo Kustannus Oy Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen.

Lisätietoja:

dosentti Marke Ahonen, Helsingin yliopisto, p. 045 1239 850 marke.ahonen@helsinki.fi

viestintäpäällikkö Outi Romero, p. 040 7567 134, outi.romero@duodecim.fi

Arvostelukappaleet: kirjat@duodecim.fi

Arvostelukappale PDF-muodossa: viestinta@duodecim.fi

LATAA kirjan kannen kuva. Kuva:

LATAA Marke Ahosen kuva. Kuva:

Hippokrates – Valitut teokset
Marke Ahonen
1. painos 2021, 336 sivua, sidottu
ISBN 978-952-360-227-4

Kustannus Oy Duodecimin laajat perusteokset ja käytännön työn tueksi suunnatut oppaat tarjoavat ajantasaista ja luotettavaa lääketieteellistä tietoa. Terveyden ja hyvinvoinnin tietokirjat sisältävät tieteellisesti tutkittua terveystietoa sekä näkökulmia kiinnostaviin lääketieteellisiin aiheisiin.

Kuva: Getty Images