Duodecimin 140. vuosipäivänä jaettiin tunnustuksia ja apurahoja

Ravintola Töölön auditoriossa 19.11.2021 pidetyssä Duodecimin 140. vuosipäivän juhlasymposiumissa jaettiin useita tunnustuspalkintoja. Suomen Lääketieteen Säätiö myönsi apurahoja.

Konrad ReijoWaaran palkinto

Lääkäriseura myönsi arvostetun Konrad ReijoWaara -palkinnon neurologi, apulaisylilääkäri Anna Maija Saukkoselle, joka tunnetaan erinomaisena diagnostikkona. Apulaisylilääkärinä hän on kehittänyt merkittävällä tavalla neurologisten sairauksien hoitoa Pohjois-Karjalassa.

Matti Äyräpään palkinto

Matti Äyräpään palkinto myönnettiin Suomen ansioituneimpiin tutkijoihin kuuluvalle ja kansainvälisesti erittäin arvostetulle mitokondriotutkijalle, akatemiaprofessori Anu Wartiovaaralle. Wartiovaaran ryhmän geenilöydösten vuoksi tuhannet potilaat ympäri maailman ovat saaneet taudilleen nimen ja tiedon perinnöllisyydestä sekä toivoa hoitomahdollisuuksista.

Nuoren tutkijan palkinto

Nuoren tutkijan palkinnon sai Joonas Kauppila, joka on poikkeuksellisen lahjakas ja aktiivinen kliinikkotutkija ruokatorvi- ja mahasyöpien, refluksitaudin sekä lihavuuskirurgian saralla ja yksi Suomen nuorimmista lääketieteen alan professoreista kautta aikojen. Kauppila on Suomen päätutkija kansainvälisessä CovidSurg Collaborative -tutkimushankkeessa, jossa on tehty tärkeitä havaintoja koronaviruspandemian aikana tehtävien leikkausten riskejä vähentävistä tekijöistä.

Aikakauskirja Duodecimin palkinnot

Aikakauskirja Duodecimin lääketieteellinen toimitus valitsi vuoden 2021 asiantuntijaksi Turun yliopiston päihdelääketieteen apulaisprofessori Solja Niemelän, joka on tehnyt Duodecim-lehdelle laadukkaita asiantuntijalausuntoja ja toiminut Aikakauskirjan psykiatrian erikoislääkärin uutisten toimittajana.

Aikakauskirja Duodecimin kirjoituspalkinnon saivat seuraavat kirjoitukset:
Atte Karppinen: Chiarin tyypin 1 epämuodostuma – diagnostinen ja hoidollinen haaste; Tarja Heiskanen: Opioidien pitkäaikainen käyttö – punnitse turvallisuus; Emmi Helle, Tea Nieminen, Tiina Ojala, Olli Vapalahti, Harri Saxén ja Santtu Heinonen: COVID-19-infektioon liittyvä lasten hyperinflammatorinen oireyhtymä; Markus Pääkkönen ja Mikko Räisänen: Yläraajan leikkaukset paikallispuudutuksessa ilman verityhjiötä ja Heidi Immonen, Päivi Hämäläinen ja Marja Sarkola: Raskaus ja kilpirauhanen.

Suomen Lääketieteen Säätiön apurahat

Suomen Lääketieteen Säätiön jakaman Tutkimusryhmän perustajan apurahan saivat Juho Joutsa, Ilkka Ilonen, Mika Nevalainen, Eero Lauhkonen ja Anna Viitasalo. Palaavan tutkijan apurahan saivat Panu Luukkonen, Miira Klemetti, Eino Solje ja Sakari Vanharanta. Uudet tutkimusavaukset -apurahan saivat Anniina Färkkilä, Liisa Laatio, Jussi Nikkola ja Matti Iso-Mustajärvi.

Duodecimin huomionosoitukset

Duodecimin ansiomerkin saivat Pekka Lahdenne, Mervi Väisänen-Tommiska, Jussi Merenmies ja Jukkapekka Jousimaa. Kunniakirjan saivat Minna Huttunen, Sari Kangas, Mari Ulmanen, Kirsi Tarnanen, Riitta Rehunen, Helena Launiala ja Antti Koivisto. Kunniajäseniksi nimitettiin Marja Hyöty ja Ilkka Kunnamo, kutsuttu jäsen oli Pasi Kojola.

Lämpimät onnittelut!