
Aikakauskirjan uusimmassa numerossa on useita monimutkaisia ja uutta tietoa sisältäviä aihekokonaisuuksia. Niiden hallitseminen vaatii kliinikolta syvällisen perehtyneisyyden lisäksi kykyä kertoa potilaalle huonoja, elämän mullistavia uutisia.
Elisa Marjamäki ja Leena Leppälä kertovat Näin hoidan -artikkelissaan, miten keskustella lapsen kanssa vanhemman kuolemasta. Tästä artikkelista Niina Matikainen poimi Toimitukselta-tekstiinsä kaikenikäisille sopivan ohjeen vaikeaan tilanteeseen. Keskeistä ahdistuksen kohtaamisessa ovat tunteen hyväksyvä vastaanottaminen ja ankkuroituminen nykyhetkeen.
Yksilöllisyyttä muistisairauksien ja munasarjasyövän hoitoon
Pääkirjoituksessa kuvataan, kuinka muistisairauksien diagnostiikka ja hoito etenevät kohti yksilöllistä lähestymistapaa. Katsausartikkelissa perehdytään otsa-ohimolohkorappeumien tunnistamiseen ja hoitamiseen.
Toisessa pääkirjoituksessa todetaan, että PARP:n estäjät mullistavat munasarjasyövän hoidon. Katsausartikkelissa käsitellään tarkemmin DNA-vaurioiden hyödyntämistä munasarjasyövän hoidossa.
Muissa syöpäsairauksiin liittyvissä artikkeleissa kuvataan kiinteiden kasvainten syöpälääkeherkkyyden ennustamista ja virusvektoreita syövän hoidossa. Pääkirjoituksessa muistutetaan, että syöpäpotilaan tärkein ennustetekijä on ajoissa tehty diagnoosi.
Lisää diagnostisia ja hoidollisia haasteita
Terveen kilpaurheilijan väsymys-, rintakipu- tai rytmihäiriöoireilun taustalla voi olla sydänlihastulehdus. Urheilijan myokardiittia koskevassa Näin tutkin -artikkelissa tilaa havainnollistavat kaksi tapausselostusta.
Varsinaisia tapausselostusartikkeleita on kaksi kappaletta. Ensimmäisessä käsitellään syvää kaulapaisetta, jonka taustalla oli tässäkin tapauksessa hampaan juurialueen tulehdus. Toisen tapausselostuksen aiheena on sairaalan ulkopuolella annettava jatkuva vankomysiini-infuusio.
”Saa nähdä elämää ja kuolemaa”
Lääkäriseuran 140-vuotisjuhlavuotta juhlistava kolumnisarja saa jatkoa nukutuslääkärin katkonaisesta unesta. Ulla Ahlmén-Laihon sanoin: ”Harvoin maallikko ajattelee, mitä anestesialääkärin uravalintauhrauksella saa eikä vain menetä.”
Juhlavuoden Yksi meistä -sarjassa puolestaan vuorossa on lääkintöneuvos Taina Mäntyranta, joka johtaa sosiaali- ja terveysministeriössä ohjausyksikköä. Sarjan vakiokysymykseen ”Mikä on paras saamasi neuvo?” lääkintöneuvos vastaa: ”We plan and then life happens.” Eli on tärkeää, että suunnittelemme asiat niin hyvin kuin pystymme – sitten voi ilmaantua yllätyksiä.
Tutustu numeroon 21 »