Osteoporoosin ehkäisyssä ensisijaista aktiivinen liikkuminen ja hyvä ravitsemus

Osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luun tiheys ja laatu ovat heikentyneet siinä määrin, että se altistaa murtumille. Hyvä ravitsemus ja riittävä liikunta ovat tärkeitä osteoporoosin ehkäisyssä ja hoidossa. Luustoviikkoa vietetään 18.–24.10.2021 teemalla Tartu toimeen – valinnoillasi on väliä! ja Maailman osteoporoosipäivää keskiviikkona 20.10.

Osteoporoosin ensimmäinen oire on yleensä luunmurtuma ja siihen liittyvä kipu. Nikamamurtumat eivät puolestaan läheskään aina ole kivuliaita, vaan ne voidaan todeta sattumalta tai huomata esimerkiksi pituuden lyhentymisenä. Onkin tärkeää muistaa, että osteoporoosi ei aina oireile näkyvästi.

Osteoporoosin riskitekijöitä ovat ikääntyminen ja eri sairaudet lääkehoitoineen. Myös sukupuolella on vaikutusta, mutta vaikka osteoporoosi on yleisempää naisilla, sitä tavataan myös miehillä ja kaikissa ikäryhmissä.

Osteoporoosin ehkäisyssä ensisijaista on aktiivinen liikkuminen ja erityisesti iäkkäillä kunnollinen ravitsemus. Riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti on tärkeää. Myös tupakoinnin lopettaminen kannattaa. Kaatumisen riskiä voi vähentää lihasvoima-, liikkuvuus ja tasapainoharjoituksilla.

Lääkehoidon tarve ja kesto ovat yksilöllisiä, ja ne määräytyvät potilaan murtumariskin perusteella. Lääkehoito kohdistetaan suuren riskin potilaisiin ja iäkkäisiin, jotka saavat luunmurtumia monin verroin useammin kuin muut.

Lue lisää Osteoporoosin Käypä hoito -suosituksesta ja tutustu suosituksen potilasversioon.


Luustoviikkoa vietetään 18.­­–24.10.2021. Tutustu viikon ohjelmaan Luustoliiton sivuilla ja seuraa Luustoviikkoa myös somessa #rakastaluitasi #luustoviikko #näkymätönsairaus #valkoisenpaidanpäivä @luustoliitto. Luustoliiton Luustotestin avulla voit selvittää osteoporoosiriskisi ja itsehoitopolulta löydät tukea osteoporoosiin omahoitoon.