Potilaat tuovat arvokkaita näkökulmia Käypä hoito -suositusten potilasversioiden sisältöön

Onkohan minun tiedoistani mitään hyötyä? Osaankohan sanoa tästä mitään järkevää? Ymmärränköhän minä sitä lääketieteellistä tekstiä?

Tässäpä muutama esimerkki niistä epäilyistä, joita olen saanut, kun olen pyytänyt maallikoita kommentoimaan Käypä hoito -suositusten potilasversioita, jotka ovat potilaan näkökulmasta yleiskielellä kirjoitettuja tiiviitä esityksiä Käypä hoito ‑suositusten keskeisestä sisällöstä.

Olen kirjoittanut tai päivittänyt suositusten potilasversioita jo useamman vuoden ajan. Aiemmin tapana oli, että hyödynsin omia verkostojani, ja pyysin eri tahoilla vaikuttavia ystäviäni, tuttaviani ja sukulaisiani lukemaan ja kommentoimaan kirjoittamiani tekstejä ja sainkin heiltä käyttökelpoisia ja käytännönläheisiä kommentteja, mutta nyt verkostomme ovat laajentuneet entisestään Potilaat mukaan -hankkeen (PoMu) myötä.

PoMu-hankkeen kautta olemme saaneet yhteistyökumppaneiksemme joukon suomalaisia kansanterveys- ja potilasjärjestöjä, ja tämä yhteistyö on jo nyt kantanut hedelmää Käypä hoito -suositusten potilasversioiden osalta: olemme työstäneet yhdessä Luustoliiton kanssa osteoporoosin potilasversiota (Osteoporoosi altistaa luunmurtumille), Mielenterveyden keskusliiton kanssa kaksisuuntaisen mielialahäiriön potilasversiota (Kaksisuuntainen mielialahäiriö – mielialojen vuoristorata) Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa Ihoinfektioita ja Diabetesliiton kanssa Diabeetikon jalkaongelmia (Huolehdi jaloistasi, jos sinulla on diabetes!).

Olennaista on, että valmiissa potilasversiossa käsitellään potilaita askarruttavia asioita käytännönläheisellä tavalla. Loppukäyttäjä huomaa helposti seikkoja, joita ammattilainen ei osaa edes ajatella. Ihoinfektioita käsittelevään potilasversioon otettiin mukaan tieto siitä, mitkä Käypä hoito -suosituksessa suositelluista lääkkeistä vaativat lääkärin reseptin ja mitkä puolestaan saa itsehoitotuotteina ostettua suoraan apteekista. Diabeetikon jalkaongelmia käsittelevään potilasversioon lisättiin Diabetesliiton tuottama video Jalkojen tunnon testaamista kotioloissa ja OYS:n tuottama ohjausvideo jalkaterän neuropaattisen haavan keventämisestä.

Syksyn 2021 aikana on tarkoitus jatkaa potilasjärjestöyhteistyötä muun muassa raskausdiabetesta käsittelevän suosituksen potilasversion osalta (suositus on juuri päivityksessä). Lisäksi suunnitelmissamme on jatkaa hanketta niin, että saisimme jo jonkin varsinaisen Käypä hoito -työryhmän potilasedustajankin mukaan potilasversioiden kommentointiin.

Alun epäileviin vastauksiin palatakseni: Sinulla potilaana on tärkeää ja arvokasta tietoa! Etsimme siis juuri Sinua – potilas- tai kansalaisjärjestön jäsen, itse sairastunut tai sairastuneen läheinen, äiti, isä, omaishoitaja – mukaan kommentoimaan Käypä hoito -suosituksen potilasversiota siinä vaiheessa, kun aiemman potilasversion päivitys (suositusten päivitystarve tarkistetaan 3 vuoden välein) tai uuden potilasversion kirjoittaminen on ajankohtaista. Jos mielenkiintosi heräsi, otathan yhteyttä!

Duodecimin Potilaat mukaan on vuonna 2020 käynnistynyt hanke, jossa selvitetään, millä tavoilla potilaat ja heidän läheisensä voivat osallistua Käypä hoito -suositustyöhön. Hankkeen tavoitteena on lisätä Käypä hoito -suositusten merkityksellisyyttä potilaille ja varmistaa hoitosuositusten korkea laatu.

Kolmivuotista STEA:n rahoittamaa hanketta koordinoi Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin Käypä hoito -toimitus ja siinä ovat mukana ADHD-liitto, Allergia-, iho- ja astmaliitto, Autismiliitto, Suomen Diabetesliitto, Hengitysliitto, Kipukapina, Suomen Luustoliitto, Mielenterveyden keskusliitto, Migreeniyhdistys, Neuroliitto, Psoriasisliitto, Suomen autismikirjon yhdistys, Suomen hammaslääkäriseura Apollonia, Suomen Kipu, Suomen Syöpäyhdistys, Sydänliitto sekä Syömishäiriöliitto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *