Lääketietokannan uudet ominaisuudet

Duodecim lääketietokanta on Terveysportin käytetyin sovellus. Sitä kehitetään mm. käyttäjäpalautteen perusteella, ja se täydentyy jatkuvasti uusilla palvelevilla tietosisällöillä.

Saatavuushäiriö ja apteekkikohtainen saatavuus
Lääkkeiden saatavuushäiriö ja sen kesto näkyvät valmistekohtaisella avaussivulla punaisella symbolilla. Tiedot perustuvat Fimean saatavuushäiriöilmoituksiin ja ne päivittyvät kerran vuorokaudessa. Ilmoitettu saatavuushäiriö ei kuitenkaan aina suoraan näy lääkevalmisteen apteekkisaatavuudessa. Saatavuushäiriöön on lisätty lisätietona linkki Apteekki.fisivuston Lääkehaku-palveluun, josta voi tarkistaa lääkkeen apteekkikohtaisen saatavuuden. Hakunäkymä näyttää värikoodilla (vihreä tai oranssi) koko maan tilanteen. Paikkakuntakohtaisen saatavuuden voi tarkastaa kirjoittamalla hakukenttään halutun paikan nimen tai osoitteen. Saatavuushäiriön lisätietona näytetään myös vaihtokelpoiset valmisteet. Näkymästä voi suoraan tarkistaa koskeeko saatavuushäiriö myös näitä vai vain tarkasteltavaa lääkettä.

Nopea tiedonhaku valmisteyhteenvedosta
Valmisteyhteenveto sisältää keskeisen tiedon myyntiluvallisesta valmisteesta. Duodecim lääketietokannan avaussivulle on nostettu sen olennaisimmat osiot eli Käyttöaiheet ja Annostus ja antotapa. Koko valmisteyhteenveto näkyy avaussivun yläosan linkissä, ja haluttua otsikkoa kuten Yhteisvaikutukset klikkaamalla saa avattua kyseisen kohdan. Pitkästä valmisteyhteenvedosta voi olla vaikeaa löytää juuri haluttu kohta tai tieto. Käytettävyyden helpottamiseksi alkuun on tuotu hakukenttä, josta voi hakea koko valmisteyhteenvedon sisältöä. Haittavaikutukset-osio on käyttöaiheen ja annostuksen jälkeen käytetyin osa valmisteyhteenvetoa. Tietyn haittavaikutuksen löytämisen nopeuttamiseksi myös Haittavaikutukset- kohdan alkuun on lisätty hakukenttä. Esimerkiksi hakusanalla ”neutropenia”, ”maksavaurio” tai ”päänsärky” näkyy osumien määrä ja kyseinen kohta tekstistä. Hakukentän alle on lisätty ohjeet lääkkeen haittavaikutuksista ilmoittamisesta sekä linkki Fimean sivuille.

Hyödynnä biologisen lääkkeen ja sen biosimilaarien hintavertailua
Käytettävissä olevan lähdetiedon perusteella olemme nyt lisänneet lääketietokantaan Hintavertailu-välilehden, jossa näytetään samaa biologista vaikuttavaa ainetta sisältävien valmisteiden hinnat.

Kootusti Duodecim lääketietokannan uutuuksia
• tieto saatavuushäiriöstä ja apteekkikohtaisesta saatavuudesta
• parannettu tiedonhaku valmisteyhteenvedosta
• helposti näkyvä tieto lääkkeen jaettavuudesta
• kuvat lääketableteista ja kapseleista sekä ulkopakkauksista
• ruotsinkieliset valmisteyhteenvedot
• uusi ikoni KA kertoo, soveltuuko lääke koneelliseen annosjakeluun
• tarkennettua haku – esimerkiksi laktoosittoman masennuslääkkeen tai biologisen lääkkeen haku on entistä helpompaa
• hintavertailuvälilehti, jossa näytetään samaa biologista vaikuttavaa ainetta sisältävien valmisteiden hinnat.

Siirry Duodecim lääketietokantaan »


Terveysportti-palvelu on maksullinen. Kysy lisätietoja organisaatiokäyttöön terveysportti(at)duodecim.fi.