Duodecim-lehti nro 17 on ilmestynyt – tutustu sisältöön!

Uusimmassa lehdessä asiaa tutkimusrahoituksen leikkauksista sekä kattavasti artikkeleita lääketieteen eri aiheista.

Aikakauskirja Duodecimin toimitussihteeri, onkologi Maija Tarkkanen kantaa huolta tutkimusrahoituksen leikkauksista Toimitukselta-tekstissään. Tarvitsemme ehdottomasti kaiken tuen maassamme tapahtuvalle tutkimukselle ja kehittämiselle.

Lääketieteen kehitys on kaikilla erikoisaloilla uskomatonta ja yleensä käsittämättömän nopeaa. Esimerkkejä kehityksestä on tarjolla tässäkin Duodecim-lehden numerossa. Tarkkanen mainitsee tekstissään koko kehon magneettikuvausta koskevan pääkirjoituksen sekä rintasyöpäkirurgiaa ja eturauhassyöpäpotilaiden luustoa koskevat katsaukset.

Kaikkia lukijoita kiinnostanee myös nykynäkemys aivokuoren toimintaperiaatteista.

Käytännönläheistä

Toimitus suosittelee erityisesti lääketieteen opiskelijoille miesten sukuelinten ihosairauksia käsittelevää katsausta.

Käytännönläheisiä aiheita käsittelevät myös ihokeliakiaa ja sylkikiviä koskevat artikkelit sekä mikrobilääkkeiden kulutusta koskeva pääkirjoitus.

Harvinaisempia aiheita ovat Wilsonin tauti, eläinavusteinen psykososiaalinen kuntoutus ja herkkutatin aiheuttama ammattiastma.

Numerossa on myös katsaus, joka käsittelee vähemmistöstressiä uhkana sukupuolivähemmistöjen terveydelle. Artikkelin ensimmäinen kirjoittaja on LK Onni Jaskari, jolle tämä katsaus oli ensimmäinen vertaisarvioitu julkaisu. Hienoa!

Seuran 140-vuotisjuhlavuosi jatkuu

Heli Salmi oli yksi 140-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetyn kolumnikilpailun voittajista. Kuka voi vastustaa kirjoitusta, joka alkaa: ”Tiedätkös, lääkärityttö, miltä kuulostaa kuunari öisellä Etelämerellä, kun myrsky käy lännestä ja jokainen vantti vaikeroi?” Tämän kolumnin voit myös kuunnella Duokkari-podcastissa!

Yksi meistä -haastattelusarjassa on vuorossa dosentti, verisuonikirurgi ja Duodecim-aktiivi Riikka Tulamo. Hän kuvaa, kuinka hienolta tuntui, kun opiskelijat otettiin kollegoina mukaan Duodecim-yhteisöön heti alusta saakka.

COVID-19-kokoelmaan täydennystä

Viimeaikaiset COVID-19-pandemiaan liittyvät tutkimustulokset ovat lisänneet ymmärrystämme virusinfektioiden tarttumisesta ja leviämisestä sekä moninaisista vaikutuksista ihmisten ja yhteiskuntien toimintaan. Tutustu katsaukseen SARS-CoV-2:n tartunnasta ja leviämisestä.

Tuoreena pandemiaan liittyvät kirjoitukset voi lukea verkkolehden kaikille avoimesta kokoelmasta. Viimeisimmät verkossa ensin -artikkelit koskevat läpäisyinfektioita ja koronanäkemysten yhteyksiä halukkuuteen ottaa koronarokotus.

Lue Duodecim-lehti nro 17 »