Jäsen, lue Duodecim-lehden numero 16!

Numeron 16 teemana on sydämen vajaatoiminta. Koska hengenahdistus tai rasitusväsyvyys ovat hyvin tavallisia hoitoon hakeutumisen syitä, oikean diagnoosin tärkeys korostuu hoidon määrityksessä ja vasteen arvioinnissa.

Teema kattaa diagnostiikan sekä hoidon lääkkeettömästä hoidosta laitehoitoihin. Pääkirjoituksessa otetaan kantaa myös vajaatoimintaa sairastavan seurannan porrastukseen.

Teeman erikoistoimittajat ovat Johan Lassus ja Duodecim-lehden lääketieteellisen toimituksen kardiologijäsen Jussi Naukkarinen. Vajaatoiminta-aiheisessa Duokkari ekstra -podcastissa Jussin lisäksi haastateltavana on artikkelin teemaan kirjoittanut Markku Pentikäinen.

Lääketieteen opiskelijoille toimitus suosittelee Sydämen äkillisestä vajaatoiminnasta kertovaa katsausartikkelia.

Puhetta kuolemasta

Tässä numerossa on kolme kuolemaa käsittelevää kirjoitusta. Juha Hänninen ja Reino Pöyhiä kirjoittavat vastakkaisista näkemyksistään kuolinapuun.

Oikeuslääkärin pohdintaa kuolemasta kirjoittaa yksi Duodecim-seuran 140-vuotisjuhlavuoden kolumnikilpailun voittajista, Lasse Pakanen. Hän pohtii kuolemansyytilaston merkitystä näin: ”Kuolemansyy kertoo, mitä pitää varoa. Se on kuolleen viimeinen palvelus meille eläville. Jotta muistaisimme elää.”

Syöpäriskistä syöpien hoitoon

Ympäristön kemikaalien yhteyttä syöpäriskiin tarkastelevassa katsauksessa todetaan, että tupakka ja alkoholi ovat tärkeimpiä syöpäriskiä lisääviä altisteita. Paras keino syövän ehkäisyyn onkin tupakoimattomuus.

Pääkirjoituksessa pohditaan suhtautumista suotuisaennusteiseen eturauhassyöpään. Useimmiten radikaalitavoitteista hoitoa voidaan viivästyttää turvallisesti ja välttää tarpeettomia hoitoja, joihin liittyy myös haittoja.

Ulkosynnytinsyövästä on numerossa Näin hoidan -artikkeli. Kyseessä on yleensä levyepiteelisyöpä, joka kehittyy joko kroonisten ihosairauksien tai papilloomavirusinfektion seurauksena.

Kolme katsausta ja kaksi tapausselostusta

Matti Äyräpään palkinnon vuonna 2020 saanut professori Asla Pitkänen pohtii katsausartikkelissaan, voiko epilepsian puhkeamisen ja etenemisen estää lääkehoidolla.

Rasvamaksatauti on lapsuusiän yleisin maksasairaus, joka hoitamattomana voi edetä kirroosiin saakka. Katsauksen mukaan olennaista on varhainen epäily ja tilanteen kokonaisarvio. Hoidossa korostuvat elintapamuutokset.

Katsaus COVID-19-adenovirusvektorirokotteen aiheuttamasta hyytymishäiriöstä julkaistaan nyt paperilehdessä. Tuoreena pandemiaan liittyvät kirjoitukset voi lukea verkkolehden kaikille avoimesta kokoelmasta.

Tapausselostuksia on kaksi, ja ne kuvaavat kasvisterolemian lapsen trombosytopenian syynä ja nuoren aikuisen etenevän neurokognitiivinen oireiston, jonka taustalla oli perinnöllinen syy.

Lue Duodecim-lehti nro 16 »