Anestesiakäsikirja anestesiatyötä tekevien päivittäisen työn tueksi

Anestesiakäsikirjassa kuvataan käytännönläheisesti potilaan perioperatiivisen hoidon vaiheet, eri potilasryhmien anestesiaan liittyvät tekijät sekä toimenpide- ja erikoisalakohtaiset erityispiirteet. Käsikirja on osa Terveysportin Akuuttihoidon tietokantaa.

Teoksessa käsiteltyjä aiheita ovat leikkausta edeltävä arviointi ja ohjaus, anestesiahoidon suunnittelu, peruselintoimintojen tarkkailu ja turvaaminen sekä leikkauksen jälkeinen hoito. Anestesian toteutukseen liittyvään ohjeistukseen sisältyvät muun muassa anestesiamuodot, lääkkeet, leikkausasennot, anestesian riittävyyden arviointi ja kivunhoito. 

Käsikirjassa kuvataan paras ja suositeltava hoitokäytäntö. Päivittyvä sisältö kattaa alan keskeiset osaamisvaatimukset. Ohjeistus perustuu uusimpaan tutkimustietoon, hoitopaikkojen vakiintuneisiin toimintamalleihin ja laajan tekijäjoukon (noin 150 kirjoittajaa) anestesiatyökokemukseen. 

Teos on laadittu anestesiologien ja anestesiatyötä tekevien sairaanhoitajien päivittäisen työn tueksi. Aineisto on hyödyllinen myös kaikille muille terveydenhuollon ammattihenkilöille, jotka tarvitsevat tietoa anestesiatyöstä esimerkiksi potilasohjauksen tai perehdytyksen tueksi. Lääketieteen ja hoitotyön opiskelijoille teos tarjoaa syventävää ja yksityiskohtaista tietoa käytännön anestesiatyöstä. 

Teos korvaa aiemmin käytössä olleet Anestesiahoitotyön käsikirjan (Duodecim 2013) ja Anestesiaoppaan (Duodecim 2002). 

Siirry Akuuttihoidon tietokantaan > 


Terveysportti-palvelu on maksullinen. Kysy lisätietoja organisaatiokäyttöön terveysportti(at)duodecim.fi.