Duodecim-lehti nro 15 on ilmestynyt – tutustu teemanumeroon!

Arkkiatri Risto Pelkonen täyttää 90 vuotta elokuun 19. päivänä. Duodecim-lehti onnittelee päivänsankaria omalla teemanumerolla, joka laadittiin arkkiatrille yllätyksenä. Lääketieteellinen toimitus suunnitteli teeman sisällön sellaiseksi, että arvelemme sen kiinnostavan arkkiatria.

Pääkirjoituksen on laatinut teeman isä, professori Kimmo Kontula. Katsauksia on kolme, ja ne käsittelevät lääkärin työkaluja, muuttuvaa lääketieteellistä tietoa sekä arkkiatrin väitöskirjateesejä. Lisäksi teemanumerossa on Vinkistä vihiä -juttu, kolumni ja arkkiatrin Yksi meistä -haastattelu. Haastattelusta voi lukea, kuinka Duodecim-aate on kulkenut arkkiatrin suvussa perintönä.

Duodecim-lehti toivottaa arkkiatri Risto Pelkoselle paljon onnea!

Teemanumeron kaikki artikkelit ovat vapaasti luettavissa osoitteessa duodecimlehti.fi »

Käytännönläheisesti olkavarsimurtumasta ihottumaan

Teeman lisäksi numerossa on paljon muutakin kiinnostavaa sisältöä.

Lääketieteen opiskelijoille suosittelemme aikuisten olkavarsimurtuman hoidosta kertovaa Näin hoidan -artikkelia. Kaksi muuta Näin hoidan -artikkelia käsittelevät Addisonin tautia sairastavan päivystyksellistä hoitoa ja syövän aiheuttamaa sappitietukosta.

Kuukauden kuvassa nähdään imeväisen glukokortikoidiin reagoimaton kutiseva ihottuma. Mistähän lienee kyse?

… ja tieteellisiä artikkeleita Apgarin pisteistä sisuun

Syntyvät lapset saavat Apgarin pisteitä, mutta pääkirjoituksessa pohditaan, onko kyseessä vain pinttynyt tapa vai hyödyllinen käytäntö. Toisessa pääkirjoituksessa syvennytään hedelmättömyyden muihin kuin patologisiin syihin.

Alkuperäistutkimusartikkelissa paneudutaan nivelreuman taudinkuvaan. Aiemmin varhainen nivelreuma on kuvattu symmetrisenä moniniveltulehduksena. Tutkimuksen perusteella nivelreuma tunnistetaan entistä aiemmin, ja taudinkuvana on pääasiassa muutaman nivelen sitrulliinipeptidivasta-ainepositiivinen tulehdus.

In press -julkaisu koskee Brain-lehdessä julkaistua havaintoa glianestekierron aivoimpulssien kääntymisestä Alzheimerin taudissa.

Katsausartikkelit koskevat vastasyntyneen kivun hoitoa, kaitsijamutaatioita neuromuskulaaritaudeissa, pitkään tupakoineiden keuhkosyövän seulontaa Suomessa sekä sisunkaltaisia piirteitä ja niiden vaikutuksia.