Duodecim-lehti 13–14 on ilmestynyt – lue ensimmäinen kolumnikilpailun voittajateksteistä!

Lääkäriseura Duodecimin 140-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestetty kolumnikilpailu on nyt ratkennut, lue yksi kolmesta voittajakirjoituksesta!

Toimitukseen saapui peräti 88 kolumnitekstiä. Duodecim-lehti kiittää kaikkia kolumnikilpailuun osallistuneita!

Kolumneista tuomaristo valitsi kolme palkittaviksi. Nämä olivat Saara Sotalan kirjoitus Kaikkien alojen asiantuntijuus, Lasse Pakasen teksti Viimeinen palvelus sekä Heli Salmen juttu Vanha merimies muistelee. Sotalan kolumnin voit lukea tästä numerosta. Kärkikolmikon lisäksi julkaisemme kilpailun parhaimmistoa loppuvuoden numeroissa.

Teemana geeniohjatun syövän hoidon työryhmä

Teeman ovat erikoistoimittaneet Panu Jaakkola ja Tuomas Mirtti. Heitä haastatellaan Kari Hevossaaren toimittamassa Duokkari ekstra -podcastissa.

Jaakkolan mukaan geeniohjauksella tarkoitetaan yksilöllistä syövän hoitoa, joka perustuu syöpäkasvaimen DNA-mutaatioiden analysoinnin pohjalta tehtyihin hoitopäätöksiin. Viime vuosina geenianalytiikkaa ja siihen perustuvia hoitopäätöksiä on kiihtyvästi pyritty laajentamaan suuremmalle syöpä- ja potilasjoukolle.

Ensimmäisessä pääkirjoituksessa kerrotaan patologin roolin muuttumisesta, kun molekyylipatologiasta on tullut osa syöpäpotilaan hoitoa. Toisessa pääkirjoituksessa kuvataan Läntisen syöpäkeskuksen kokemus geeniohjatun syövän hoidon työryhmästä hoitopäätösten apuna

Teemassa on kolme katsausta. Ensimmäisessä käsitellään ex vivo -malleja ja nestebiopsiaa yksilöllistetyssä syövänhoidossa. Toisessa kuvataan perinnöllisyyslääkärin osuutta syövän geenidiagnostiikassa. Kolmannessa pohditaan, onko geenidiagnostiikkaan perustuva syövän hoito toteuttanut siihen kohdistuneet odotukset.

Alaraajaturvotuksesta kantasolusiirtoihin

Teeman lisäksi tässä numerossa riittää muutakin lukemista pitkälle kesään. Opiskelijoille toimitus suosittelee alaraajaturvotuksesta kertovaa Näin tutkin -artikkelia. Näin hoidan -artikkelin aiheena on raskaus ja kilpirauhanen.

Pääkirjoituksissa keskitytään FinTerveys-tutkimukseen ja suomalaisen sosiaaliturvan uudistamistarpeeseen.

Katsausartikkelien otsikoita lukiessaan voi vain ihailla lääketieteen monialaisuutta. Tietoa löytyy kuntoutuksen vaikuttavuuden arvioinnista, Alzheimerin taudin uusista riskigeeneistä, pakko-oireisen häiriön lääke- ja neuromodulaatiohoidoista, munasarjojen monirakkulaoireyhtymän ja unihäiriöiden yhteyksistä sekä kantasolusiirroista.

Ateneumin museonjohtaja Marja Sakari kirjoittaa Duodecimin toimintaa -palstalla taiteesta perustarpeena. Lääkäriseuran 140-vuotisjuhlavuoden Yksi meistä -juttusarja jatkuu Harri Hyppölän haastattelulla.

Duodecim-lehti toivottaa kaikille hyvää kesää!

Toimitus suosittelee Duodecim-lehden lisäksi lukemistoksi laiturinnokkaan tai riippumattoon vaikkapa Muumi-kirjoja.