Gynekologiset paikallishoitovalmisteet raskauden ja imetyksen aikana

Terveysportin raskaus- ja imetystietokantoihin (Gravbase ja Lactbase) on lisätty paikallisesti limakalvojen hoitoon käytettäviä hormonivalmisteita. Sovelluksessa on tietoa yli 1 300 lääkkeen, vitamiinin sekä tavallisten nautintoaineiden (kahvin, alkoholin, tupakan) ja huumeiden turvallisuudesta raskauden ja imetyksen aikana. Suomessa markkinoilla olevien lääkkeiden lisäksi mukana on useita erityislupavalmisteita.

Paikallisesti limakalvojen hoitoon käytettävistä hormonivalmisteista tietokantaan on lisätty mm. estrioli ja prasteroni, sekä ex tempore –valmisteina vulvodynian hoitoon käytetty gabapentiinivoide ja anaalifissuuran hoitoon käytettävät diltiatseemi- ja nifedipiinivoiteet (käytettävät vahvuudet löytyvät Duodecim lääketietokannasta). Näillä valmisteilla pyritään ainoastaan paikalliseen vaikutukseen, ja systeeminen altistus jää lähtökohtaisesti niin pieneksi, että käyttö ei aiheuta merkittävää riskiä sikiölle tai imeväiselle mikäli äiti käyttää valmistetta ohjeen mukaan. Estrogeenivalmisteiden käyttö on kuitenkin syytä lopettaa mikäli raskaus todetaan.

Tietokantoja päivitetään jatkuvasti uuden tutkimustiedon ja käyttökokemuksien karttuessa, joten ajankohtainen tieto kannattaa tarkistaa tietokannoista.

Tietokantojen sisällöstä vastaa Medbase Oy.

Siirry raskaus- ja imetystietokantoihin >


Terveysportti-palvelu on maksullinen. Kysy lisätietoja organisaatiokäyttöön terveysportti(at)duodecim.fi.