Jäsen, lue uusin Duodecim-lehden numero 10!

Tuoreessa lehdessä jatketaan Duodecimin juhlavuoden juhlasarjaa. Tutustu numeron monipuoliseen sisältöön!

Juhlavuoden aikana esittelemme Duodecim-lehdessä 12 lääkäriä, jotka omalla sarallaan vievät Duodecimin tarinaa eteenpäin. Toisena vuorossa on rytmikardiologian ylilääkäri, dosentti Pekka Raatikainen. Pekan mielestä Duodecim-lehti tarjoaa mainion foorumin suomenkielisille tieteellisille artikkeleille, ja hän luki jo opiskeluaikanaan D-lehteä hyvin tarkkaan.

Tällä kertaa toimitus suosittelee lääketieteen opiskelijoille haiman eksokriinista vajaatoimintaa käsittelevää Näin hoidan -artikkelia. Käytännönläheistä tietoa on saatavilla myös rintakehän tuki- ja liikuntaelinperäisistä kiputiloista kertovassa Näin tutkin -artikkelissa.

Katsausartikkeleiden aiheita ovat myös reumapotilaan käsi- ja ranneongelmien kirurginen hoito, toistuvan keskenmenon taustatekijät ja DNA:n korjausmekanismit.

Tutkimus ja opetus -palstalla kuvataan osaamisperustaista erikoislääkärikoulutusta erikoistujan, kouluttajalääkärin ja ohjaajien vuoropuheluna.

Paljon lääkkeistä

Lääkehoitoja eri erikoisaloilta sivutaan useammassa artikkelissa. Pääkirjoituksissa pohditaan satunnaistamisen arvoa kliinisissä tutkimuksissa ja lääkehoidon tarkentumista oligonukleotidilääkkeiden myötä.

Katsausartikkeleissa käsitellään vaikeahoitoisen migreenin estohoitoa CGRP-reitin monoklonaalisilla vasta-aineilla ja syöpälääkkeiden aiheuttaman pahoinvoinnin yksilöllistä hoitoa.

Koronaviruksen tarttumismekanismeista vuoristotaudin hoitoon

Koronatilanne on Nepalissa vaikea ja tartuntoja on todettu Mount Everestin perusleirissäkin. Koronaviruksen tarttumisen mekanismeja pohtii Veli-Jukka Anttila Kirjeitä ja mielipiteitä -kirjoituksessaan.

Joskus vielä pääsemme matkustamaan korkeisiin ilmanaloihin. Sitä odotellessa voi tutustua vuoristotaudin ehkäisyyn ja hoitoon pureutuvaan katsausartikkeliin.

Lisää COVID-19-aiheisia artikkeleita löydät Aikakauskirjan karttuvasta ja kaikille avoimesta kokoelmasta. COVID-19-kokoelman artikkelit julkaistaan mahdollisimman nopeasti verkossa ja myöhemmin paperilehdessä.