Duodecim-lehti nro 7 – Kuuntele pediatritoimittajien podcast!

Toimitukselta-tekstin on laatinut Otto Helve, joka aloitti Aikakauskirjan pediatritoimittajana tämän vuoden alussa. Hän on infektiolääkärin ja terveydenhuollon erikoislääkärin näkökulmista seurannut koronaepidemiaa päiväkirjassaan, ja käy nyt kuluneen vuoden tunnelmia läpi tekstissään.

Helven ja hänen edeltäjänsä Pekka Lahdenteen ajatuksia voi kuunnella Kari Hevossaaren Duokkari ekstra -podcasthaastattelussa. Tuttuun tapaan Duokkari-podcastista voi kuunnella yhteenvedon koko lehden sisällöstä.

Sikiön hapenpuutteen tunnistamisesta hengitysäänten kuunteluun

Pääkirjoituksia on kolme kappaletta. Yhdessä esitellään uusi synnytyksenaikaisen hapenpuutteen tunnistamiskeino, niin kutsuttu siksak-kuvio sikiön sykekäyrässä. Toisessa pääkirjoituksessa kuvataan muutoksia lääkinnällisten ja in vitro -diagnostisten laitteiden viranomaisvalvonnassa. Kolmannessa kerrotaan kroonisen väsymysoireyhtymän (ME/CFS) -konsensussuosituksesta.

Onkologiasta kiinnostuneille on tarjolla kiveslymfoomaa ja ihomelanooman onkologista hoitoa käsittelevät katsaukset. Muita katsausartikkelien aiheita ovat akalasia, kaksoisenergiatietokonetomografian käyttö päivystyskuvantamisessa ja synapsien karsiutumisen merkitys autismikirjon häiriössä.

Näin tutkin -artikkelista saa hyvän opastuksen hengitysäänten kuunteluun. Samalla kuvataan, mitkä olisivat erilaisille hengitysäänille soveltuvat suomenkieliset termit. Artikkelin luettuasi tiedät, mikä on rohinan, ritinän ja rahinan ero!

Suun sairaudet terveysriskeinä

Erityisesti opiskelijoille suosittelemme katsausta, johon on koottu tämänhetkinen tieto ientulehduksesta ja parodontiitista terveysriskeinä. Aihetta sivutaan myös toisessa katsauksessa, jossa pohditaan suun terveyden yhteyttä aivovaltimoaneurysmien syntyyn. Vinkistä vihiä -kirjoituksessa puolestaan setvitään hammasperäisen paiseen ja pahoinvoinnin yhteyttä.

COVID19-vasta-ainediagnostiikkaa ja muuta koronasta

Lisää COVID-19-aiheisia artikkeleita ja uutisia löydät Aikakauskirjan karttuvasta ja kaikille avoimesta kokoelmasta. COVID19-kokoelman artikkelit julkaistaan mahdollisimman nopeasti Verkossa ensin -artikkeleina. Viimeisimpiä artikkeleita ovat pääkirjoitus, jossa kerrotaan, mitä tällä hetkellä tiedetään SARS-CoV-2:n tarttumisesta pinnoilta sekä kolumni, jossa kardiologitoimittajamme Jussi Naukkarinen pohtii, mitkä sairaudet voisivat estää maskin käytön.

Vinkkilaarin pohja häämöttää!

Aikakauskirjan rakastetuimpia osioita ovat Vinkistä vihiä -tapaukset. Tutustu vinkkikokoelmaan. Kaikki vinkit voit myös kuunnella podcasteina. Nyt vinkkilaarin pohja häämöttää! Lähetä oma visainen pähkinäsi toimitukselle. Tutustu kirjoitusohjeisiin!

Lue Duodecim-lehti nro 7 »