Duodecim-lehden vuoden viidennen numeron teemana turvallinen lääkehoito

Jäsen, tutustu lehden uusimpaan numeroon, joka käsittelee turvallista lääkehoitoa. Kuukauden kollegana Duodecimin hallituksen puheenjohtajana vuoden alussa aloittanut professori Minna Kaila.

Teeman erikoistoimittajana on Potilasvakuutuskeskuksessa työskentelevä lääketieteen tohtori Maiju Welling. Hänen mukaansa lääkehoito on yksi niistä asioista, joissa lääkäreille on annettu paljon valtaa ja vastuuta. Jotta lääkäri voi kantaa vastuunsa, hän tarvitsee osaamista, ajantasaista tietoa, vuorovaikutustaitoja ja inhimilliset työolosuhteet.  

Teemaa oli Maijun kanssa tekemässä Aikakauskirjan lääketieteellisen toimituksen yleislääketieteen alan edustaja Merja K. Laine. Hän mainitsee erityisesti teeman kolme pääkirjoitusta, joissa nousee vahvasti esiin yhteistyön merkitys turvallisen lääkehoidon toteuttamisessa. Yhteistyötä tarvitaan sekä potilaan ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä että eri terveydenhuollon ammattiryhmien kanssa.

Teemaan kuuluu pääkirjoitusten lisäksi kolme katsausta. Ne käsittelevät turvallisen lääkehoidon erityispiirteitä lapsilla, farmakogeneettisiä testejä ja lääkehoidon suunnitelmaa osana terveys- ja hoitosuunnitelmaa. Kari Hevossaari haastatteli teemanumeron tekijöitä Duokkari Ekstra -podcastiin.

Koko numeron sisällöstä saa hyvän käsityksen kuuntelemalla Duokkari-podcastin. Teeman ulkopuoliset aiheet vaihtelevat perhepolitiikasta täysimetyksen onnistumiseen. Myös Vinkistä vihiä -tapaukset voi kuunnella. Tällä kertaa selvitetään, mistä ikämiehen asidoosi johtui.

Kuukauden kollegana Minna Kaila

Kuukauden kollega -haastateltavana on Duodecimin hallituksen puheenjohtajana vuoden alussa aloittanut professori Minna Kaila. Hän näkee Duodecimin pitkälti tietotalona, jonka toiminnasta hyötyy viime kädessä potilas.

Kailan mukaan tärkeää olisi saada kaikki jäsenet jollain lailla mukaan toimintaan. Seura näyttäytyy osin harmaantuneena herrakerhona, mikä ei vastaa todellisuutta. Jäsenistön monimuotoisuutta pyritäänkin tuomaan esiin Seuran 140-vuotisjuhlavuoden aikana.

Pitkäkestoinen COVID-19 ja muuta koronasta

Viime kuukausien aikana on kiinnitetty yhä enemmän huomiota COVID-19-taudin pitkäaikaisvaikutuksiin. Tavallisia pitkäaikaisoireita ovat esimerkiksi uupumus, hengitysvaikeudet, kuume, kurkkukipu, yskä, lihaskivut, pahoinvointi, päänsärky, haju- ja makuaistin vajaus sekä muut neurologiset oireet. Pitkäkestoisesta COVID-19:sta voit lukea katsausartikkelin painetusta lehdestä.

Lisää COVID-19-aiheisia artikkeleita ja uutisia löydät Aikakauskirjan karttuvasta ja kaikille avoimesta kokoelmasta. COVID19-kokoelman artikkelit julkaistaan mahdollisimman nopeasti Verkossa ensin -artikkeleina. Uusimpia artikkeleita ovat COVID-19-infektion neurologisia ilmentymistä sekä COVID-19:n ja endokriinisten sairauksien yhteyksistä kertovat katsaukset.

Kolumnikilpailulla juhlistetaan Seuran 140-vuotiasta taivalta

Aikakauskirja järjestää juhlavuoden kunniaksi kolumnikilpailun. Kolumneja voi lähettää 31.3.2021 asti osoitteeseen lauri.saarela(at)duodecim.fi.