Duodecim-lehti 3/2021 on ilmestynyt – Päivä päätoimittajana ja asiaa syövästä!

Duodecim-lehden vuoden kolmannen numeron Toimitukselta-tekstin on laatinut tällä kertaa LK Erik R. Wistrand, joka oli yksi neljästä Päivä päätoimittajana -kilpailun voittajista. Lehdessä on neljä katsausta syövästä, tutustu sisältöön!

Wistrandin valinta numeron artikkeleista on Vinkistä vihiä, jossa ratkotaan penisilliiniä tottelemattoman ruusun arvoitusta.

Pääkirjoituksia on kolme kappaletta. Niissä pohditaan aikuisten rokottamista ihmisen papilloomavirusta (HPV) vastaan, juomaveden fluorausta sekä lasten ja nuorten älylaitteiden käyttöä.

Koko numeron sisällöstä saa hyvän käsityksen kuuntelemalla Duokkari-podcastin.

Paljon syövästä

Katsauksista neljä käsittelee syöpään liittyviä aiheita. Fosfataasien avulla syövän kimppuun -artikkelissa kuvataan syöpäsolujen sisäisten viestiverkostojen toiminnan säätelyä, ja kuinka siihen voitaisiin tulevaisuudessa puuttua muokkaamalla fosfataasien aktiivisuutta lääkkeellisesti.

Omiikka työkaluksi leukemian hoitojen suunnitteluun -artikkelissa tarkastellaan syövän hoidon kehittymistä entistä potilaskohtaisemmaksi. Esimerkkinä käytetään lasten akuuttia leukemiaa.

Lasten primaariset pahanlaatuiset aivokasvaimet: mitä olemme oppineet? -artikkelin mukaan aivokasvainten tutkimus on edennyt harppauksin viime vuosina. Kasvainten biologian ymmärrys on parantanut taudin ennustettavuutta ja hoidon suunnittelua, ja uusia hoitomuotoja on kehitteillä.

Endometrioosi ja syöpä -artikkelissa kuvataan suomalaistutkimuksen tuloksia, joiden mukaan endometrioosi näyttää lisäävän tai vähentävän vain harvojen syöpien riskiä.

Näin hoidan

Näin hoidan -artikkelien tarkoituksena on antaa käytännön lääkärille suomalaisiin oloihin sovellettuja ohjeita kliinisiin ongelmatilanteisiin.

Toimitus suosittelee lääketieteen opiskelijoille erityisesti kroonisen avokulmaglaukooman lääkehoidosta kertovaa artikkelia.

Muut Näin hoidan -artikkelit ovat Lääkäri työkykyä tukemassa ja Alakouluikäisten lasten mielenterveysongelmien tutkiminen perustasolla. Jälkimmäisten hoitoa käsittelevä artikkeli ilmestyy seuraavassa numerossa.

Kaikille avoin COVID-19-kokoelma

Viime viikolla Aikakauskirjan COVID-19-kokoelma karttui kolmella Verkossa ensin -artikkelilla. Kokoelma on kaikille avoin.

Pääkirjoituksessa pohditaan, kuinka koronavirusepidemia heijastuu syöpätaakkaan. Katsausartikkeleissa käsitellään COVID-19-taudin vasta-ainediagnostiikkaa ja pikäkestoista COVID-19-tautia. Artikkelit julkaistaan myöhemmin myös painetussa lehdessä, esimerkiksi numerossa 3 on mukana hydroksiklorokiinista kertova katsaus.

Kolumnikilpailulla juhlistetaan Seuran 140-vuotista taivalta

Aikakauskirja järjestää juhlavuoden kunniaksi koluminkilpailun. Kolumneja voi lähettää 31.3.2021 asti osoitteeseen lauri.saarela(at)duodecim.fi.