
Aikakauskirja Duodecimin numerosta 2/2021 tietoa mm. koronaviruksesta sekä pohdintaa sairauspoissaoloista ja laaturekistereistä.
Infektiosairauksien erikoislääkäriuutiset käsittelevät koronaviruksen mRNA-rokotteita ja psykiatrian uutisiin on koottu tutkimuksia siitä, miten pandemiasta johtunut yhteiskunnan sulkutila on vaikuttanut ihmisten mielialaan ja uneen.
Lisää COVID-19-aiheisia artikkeleita ja uutisia löydät Aikakauskirjan karttuvasta ja kaikille avoimesta kokoelmasta. COVID19-kokoelman artikkelit julkaistaan mahdollisimman nopeasti Verkossa ensin -artikkeleina.
Lukusuositus lääketieteen opiskelijoille
Aikakauskirjan toimitus suosittelee erityisesti lääketieteen opiskelijoille katsausta, jonka aiheena on eristys päivähoidosta infektion vuoksi. Lapsen poissaolo päivähoidosta määräytyy ennen kaikkea hänen vointinsa mukaan. Joskus lapsi pitää eristää päivähoidosta kotiin, jotta estetään taudin tarttumista muihin lapsiin ja henkilökuntaan. Katsauksessa on myös COVID-19-tautia koskeva kappale.
Opiskelija, tutustu myös tavallisimpiin lasten murtumiin eli kyynärvarren alaosan murtumista kertovaan Näin hoidan -artikkeliin. Röntgenkuvan perusteella selvitetään murtuman tyyppi ja virheasento, muita hoitolinjaan vaikuttavia tekijöitä ovat lapsen ikä sekä mahdolliset komplikaatiot.
Päivitä tietosi yleisistä vaivoista
Pääkirjoituksessa pohditaan sairauspoissaolojen harkittua käyttöä. Sairauspoissaoloja jatketaan edelleen liian pitkään, eikä työhön paluun keinoja hyödynnetä riittävästi, mistä kärsii eniten potilas.
Toisessa pääkirjoituksessa puolestaan kysytään, hyötyykö lääkäri laaturekistereistä. Kirjoituksen mukaan jatkuva laadun parantaminen ja vaikuttavuuden lisääminen koituu kiistatta potilaidemme parhaaksi.
Jokainen lääkäri on joutunut ottamaan kantaa siihen, onko potilaalla kuumetta tai tuttavalla alilämpöä. Perusteellisen kuvauksen ihmiselimistön lämmönsäätelystä voi lukea Mikä on normaali kehon lämpötila? -katsausartikkelista.
Tutustu harvinaisempiin tapauksiin
Kolmas pääkirjoitus käsittelee fulminanttia myokardiittia, joka vaatii nopeaa diagnosointia. Tapausselostuksessa puolestaan kuvataan epästabiiliin sepelvaltimotautiin liittyvä T-aallon negatiivisuus ja Wellensin oireyhtymä.
Harvinaisemmista sairauksista kertovien katsausartikkelien aiheina ovat keuhkon karsinoidikasvaimet ja Susacin oireyhtymä. Kiintoisaa on myös lukea, kuinka lapsuusiän syöpähoidot vaikuttavat naisten lisääntymisterveyteen tai kuinka nukleiinihaponosoitustestillä tehdään malariadiagnostiikkaa.
Kuuntele podcasteja ja kirjoita kolumni!
Numeron sisältöön voit totuttuun tapaan tutustua näppärästi kuuntelemalla Duokkari-podcastin. Myös Vinkistä vihiä -tapaukset ovat saatavilla podcasteina. Tällä kertaa pohditaan, mikä oli syynä akuuttia psykoosia sairastavan potilaan hengitysvaikeuteen.
Lääkäriseuran 140-vuotisjuhlavuonna on soveliasta pohtia suomen kielen olemusta, kuten tekee toimittaja Antti Karhuaho Toimitukselta-tekstissään. Kannattaa kuunnella myös aiheeseen liittyvä Antin ja Kari Hevossaaren Duokkari ekstra -podcast.
Aikakauskirja järjestää juhlavuoden kunniaksi koluminkilpailun. Kolumneja voi lähettää 31.3.2021 asti osoitteeseen lauri.saarela(at)duodecim.fi.