Itsetuntemuksen opettelu tukee työhyvinvointia uran eri vaiheissa

Työelämä muuttuu entistä haasteellisemmaksi, ja moni sinnittelee murroksessa jaksamisongelmien kanssa. Kustannus Oy Duodecimin Itsetuntemuksesta apua työhyvinvointiin -kirja nostaa nyt itsetuntemuksen yhdeksi tärkeäksi työhyvinvoinnin tekijäksi. Kirjan tekijä, psykologian tohtori ja kasvatustieteen maisteri Marjo Pennonen on koonnut kirjaansa keinoja kuormittavan tilanteen muuttamiseksi sekä tietoa tukipalveluista.

Kirja sopii kaikille, jotka haluavat kehittää itsetuntemustaan ja työhyvinvointiaan.

Työhyvinvointiin vaikuttavat monet tekijät, mutta Itsetuntemuksesta apua työhyvinvointiin -teoksen kirjoittajan Marjo Pennosen mukaan itsetuntemusta on työhyvinvoinnin yhteydessä käsitelty vähän. Paremmin ollaan selvillä siitä, että työnantajalla on vastuu työntekijöidensä työhyvinvoinnista, kuten työympäristön turvallisuudesta ja hyvästä johtamisesta. Työntekijä puolestaan vaikuttaa työhyvinvointiinsa huolehtimalla esimerkiksi työkyvystään ja ammatillisesta osaamisestaan.

Työhyvinvoinnin yhteydessä puhutaan kyllä itsestä huolehtimisesta, mutta moni pyrkii vastaamaan työelämän haasteisiin olemalla entistä tehokkaampi – usein työhyvinvoinnin kustannuksella. Työssä suoritetaan ja sinnitellään kuuntelematta omaa kehoa, arvoja tai tunteita. Tähän kuuntelemiseen tarvitaan itsetuntemusta.

Itsetuntemuksesta apua työhyvinvointiin -kirja kokoaa työhyvinvointiin vaikuttavat asiat yhteen. Kunkin aihealueen lopussa on käytännönläheisiä pohdintatehtäviä, jotka auttavat lukijaa lisäämään itsetuntemustaan. Kirjan loppuun on koottu keinoja kuormittavan tilanteen muuttamiseksi, ja on esitelty tahoja, joiden avulla saa tukea työhyvinvointiin.

Mitä itsetuntemus on ja miten se voi lisätä työhyvinvointia?

Itsetuntemuksella tarkoitetaan Marjo Pennosen mukaan omaa ymmärrystä itsestä. Ihminen tietää, kuka on ja millainen on. Hän näkee omat vahvuudet ja kehittämisen kohteet, tunnistaa omat tunteet ja ajatukset sekä osaa kuunnella kehonsa tuntemuksia. Hän siis tunnistaa myös omat rajansa.

–  Itsetuntemus auttaa pääsemään irti myös arjen suorittamisesta oman jaksamisen kustannuksella. Ihminen oppii tiedostamaan, milloin työn vaatimukset ja voimavarat eivät ole tasapainossa tai työilmapiirin tai esimiehen kanssa on oikeasti työhyvinvointiin vaikuttavia ongelmia, ja milloin ne olisi hyvä ottaa puheeksi työyhteisössä, Marjo Pennonen sanoo.

Kun itsetuntemus vahvistuu, voimme vasta tietoisesti pyrkiä vaikuttamaan myös itseä koskevaan ajatteluun ja toimintaan. Työntekijä uskaltaa silloin pysähtyä kuuntelemaan omia sisäisiä mielen ja kehon viestejä. Työterveyspsykologin työssään Pennonen näkee pahoinvointia, jota voisi ehkäistä ennalta vahvistamalla itsetuntemusta.

–  Meidät on kasvatettu tunnollisiksi. Moni pyrkii täyttämään työelämän normit ja tavoitteet pitämällä työelämän kulissit pystyssä. Työhyvinvoinnin pulmat eivät heti näy työpaikalla, vaan kotona työpäivän jälkeen jaksamattomuutena. Kirjassa esitellään keinoja, joilla vaikeitakin asioita voi ottaa esiin työpaikalla.

Elintavat ovat myös osa työhyvinvointia. Taito huolehtia työstä palautumisesta ja stressinhallinnasta tukevat työhyvinvointia. Myös oman alan valinta ja osaamisen ylläpitäminen sekä asenteet ja arvot vaikuttavat siihen.

Itsetuntemuksesta apua työhyvinvointiin -kirjaa voi lukea luku kerrallaan tai voi hakea itselle ajankohtaisen teeman sisällysluettelosta. Pennonen muistuttaa, että moni vastaus löytyy ihmisestä itsestään, mutta ensin pitää pysähtyä miettimään ehkä itsestään selviltä tuntuvia kysymyksiä.

Marjo Pennonen toivoo, että kirja auttaa lukijaa hahmottamaan itsetuntemuksen tekijöitä ja auttaa tarvittaessa hakemaan apua. Kenenkään ei pitäisi jäädä yksin eikä yksin tarvitse pärjätä. Työkulttuuria olisi vahvistettava sellaiseksi, jossa näkyy työntekijöiden arvostus ja kunnioitus.

Itsetuntemuksesta apua työhyvinvointiin -teos soveltuu kaikille työelämässä oleville ja työelämään suuntaaville. Kirjaa voi hyödyntää jokainen, joka on halukas kehittämään itsetuntemustaan ja työhyvinvointiaan. Etenkin jaksamisensa kanssa kamppailevat sekä uutta suuntaa uralleen hakevat hyötyvät kirjasta. Lisäksi terveys- ja hyvinvointialan sekä ammatinvalinnan ja uraohjauksen ammattilaiset voivat hyödyntää kirjaa asiakkaidensa avuksi. Myös yritysten henkilöstöhallinnossa voidaan hyödyntää kirjaa työntekijöiden työntekijätaitojen näkökulmasta.

Marjo Pennonen on koulutukseltaan psykologian tohtori ja psykologian ja kasvatustieteen maisteri. Hänellä on myös laillistetun psykologin, työterveyspsykologin ja opettajan pätevyydet. Hän on työskennellyt pitkään työterveyspsykologina ja on kysytty asiantuntija, kouluttaja ja valmentaja työhyvinvointiin liittyvissä teemoissa. Hän on työskennellyt aiemmin myös ammatinvalinta- ja terveyskeskuspsykologina.

Lisätietoja:

Outi Romero, viestintäpäällikkö, Duodecim, p. 040 756 7134, outi.romero@duodecim.fi

Tutustu teokseen verkkokaupassamme!

Kuva: Heidihanna Karhu