Max Oker-Blom -palkinto Pirkko Brusilalle

Lääkäriliitto myönsi Max Oker-Blom -tunnustuspalkinnon gynekologi Pirkko Brusilalle, joka on tunnettu elämäntyöstään naistentautien ja erityisesti seksuaaliterveyden sekä seksologian alalla.

Seksuaalilääketieteen uranuurtajana Pirkko Brusila on tehnyt työryhmineen maamme ensimmäisen Seksuaalilääketieteen oppikirjan, jonka Duodecim julkaisi vuonna 2020. Brusila on kirjoittanut myös artikkeleita Lääkärilehteen ja Aikakauskirja Duodecimiin, kirja-artikkeleita ja lisäksi ollut osakirjoittajana NUSKA:n julkaisussa Eikö se kuulu kenellekään? Kuinka kohdata seksuaalisesti kaltoinkohdeltu nuori.

 Pirkko Brusila on koulutukseltaan lasten alan erikoissairaanhoitaja (1971), lääketieteen lisensiaatti (1979) ja naistentautien sekä synnytysten erikoislääkäri (1987). Hänellä on koulutus myös seksuaalineuvonnassa, pari- ja seksuaaliterapiassa, kognitiivisessa lyhytpsykoterapiassa sekä EMDR-traumaterapiassa. Hän on toiminut osastonlääkärinä sekä yksityisen lääkäriaseman toimitusjohtajana, minkä jälkeen yksityispraktikuksena aina eläkepäiviinsä saakka. Helsingin Väestöliitossa hänellä oli oma raiskattujen naisten vastaanotto 15 vuoden ajan, minkä lisäksi hän toimi myös Väestöliiton Nuorten seksuaalisesti kaltoinkohdeltujen kohtaamisprojektissa NUSKA:ssa erikoislääkärinä.

Brusila on toiminut vuosien ajan Suomen Lääkäriliiton Itä-Uudenmaan paikallisosaston hallituksen jäsenenä ja lopulta puheenjohtajana, ollut perustamassa Gynaecologi Practicita, sen pitkäaikaisena hallituksen jäsenenä ja SGY:ssä ensimmäinen GP:n edustaja, sittemmin GP:n kunniajäsen. Brusila on ollut perustamassa myös Suomen Lapsi- ja nuorisogynekologista yhdistystä (SLANGY), toiminut sen pitkäaikaisena hallituksen jäsenenä ja on myös sen kunniajäsen. Hän on toiminut Suomen Seksologisen Seuran hallituksen varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana. Lisäksi Väestöliiton hallituksen varapuheenjohtajana ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Itä-Uudenmaan osaston hallituksen jäsenenä. Hän perusti myös SGY:een Seksologisen pienryhmän yli 20 vuotta sitten.

Suomen Lääkäriliiton seitsemäs Max Oker-Blom -palkinto jaettiin n Lääkäripäivien 2021 avajaisissa 13.1.2021. Palkinnon suuruus on 10 000 euroa.