Terveysportti mullisti tiedonhallinnan maailman

Työurani alkumetreillä 1980-luvulla keskeinen diagnostiikkaa ja hoitopäätöksiä tukeva tieto tiivistyi repussa työpaikalle mukana kulkeutuneisiin puhki alleviivattuihin erikoisalakohtaisiin oppikirjoihin ja työpaikkojen kirjastohuoneisiin. Lääkärintakin taskut olivat pullollaan erilaisia muistin tukimateriaaleja ja sieltä löytyi myös ruutuvihko, johon raapustettiin muistiinpanoja potilaiden hoidosta kertyneistä kokemuksista ja hyvistä vinkeistä. ICD-luokituskirja ja Pharmaca Fennica -kirja kuuluivat jokaisen huoneen vakiovarustukseen.

1990-luvulla edistyksellisille työpaikoille alkoi ilmaantua ensimmäisiä tietokantoja lerppujen ja korppujen muodossa. Julkaistiin ensimmäinen Yleislääkärin käsikirja, joka kokosi eri erikoisalojen keskeiset, perustason työssä tarvittavat elementit ja hoito-ohjeet yksiin kansiin.

2000-luvun myötä Terveysportti mullisti tiedonhallinnan maailman. Yhden näkymän takaa löytyivät helposti jatkuvasti päivittyvät lääkärin työssä tarvittavat tiedot. Terveyskeskuslääkäreitä haettaessa työpaikkailmoituksiin ilmaantui mainintoja Terveysportista organisaation rekrytoinnin valttikorttina. Terveysportin käyttö oli tuolloin vielä vahvasti kiinni fyysisen työpaikan toimintaympäristössä. Maailma on viimeisen vuosikymmenen aikana muuttunut ajasta ja paikasta riippumattomaksi. Myös Terveysportti on käden ulottuvilla 24/7. Elämme valtavan tietotulvan maailmassa, missä vaaditaan ketteryyttä, nopeutta ja taitoa tunnistaa suomalaiseen toimintaympäristöön sovellettavissa oleva tieto.

Terveysportti on lunastanut paikkansa luotettavan tiedon lähteenä ja tänään se on monelle itsestäänselvyys. Se on vuosien saatossa kehittynyt käyttäjien odotusten ja tarpeiden mukaisesti. Tähän kehitystyöhön on tarvittu kliinikoiden aktiivisuutta, palautetta ja ideointia, mutta myös ennakkoluulottomasti ideoihin ja tarpeisiin suhtautunut Terveysportin toimitus.

3 vastausta artikkeliin “Terveysportti mullisti tiedonhallinnan maailman”

 1. Irmeli Elomaa sanoo:

  1990-luvulla ensin Lääkäri cd:n ja alusta alkaen Terveysportin tietokannasta itse maksaneena nyt eläkeikäisenä ja Duodecim-seuran jäsenenä lähes 50 vuotta, ja edelleen, en kuitenkaan pääse tietokantaan ellen osta sitä normaalihintaan. Me eläkeikäiset hoidamme edelleen läheisiämme ja tuttujamme vaikka ansiotyössä emme ole. Eikö olisi kohtuullista että esim 40 vuoden Duodecim jäsenyys antaisi tietokannan meille eläkeläishinnalla? Oikeanlainen hoito myös eläkeläislääkärien antamana on kai toivottavaa, mutta vuosimaksun suuruus suhteessa tarpeeseen tuntuu suurelta.

  • Duodecimin viestintä sanoo:

   Duodecimin jäsenet saavat alennusta Terveysportin tietokannoista. Opiskelijat ja eläkeläiset saavat lisäalennuksen tilauksesta.
   Lisätietoja saat osoitteeesta: info@duodecim.fi

 2. Mikko Eteläaho sanoo:

  Kun internet yhdistetään tekoälyyn, mullistuu lääkärin työ edelleen. Tulevaisuudessa lääketieteen opintohin tulee sisällyttää paljon informaatioteknologian opintoja, mikä koskee myös pappeja ja kulttuuriantropologeja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.