Taas totuuksia etsimässä – Aikakauskirja Duodecimin joulunumero 2020

Totuus on kuin liikkuva maali, joka muuttuu tiedon karttuessa ja yhteiskunnan kehittyessä. Tässä joulunumerossa – jonka aihe on Totuus? – etsitään ja esitetään useita näkemyksiä erilaisten totuuksien muodostumisesta ja tulkinnoista.

Numero on totutusti tieteidenvälinen, lääketiedettä kuitenkaan unohtamatta. Aiheitakin on historiallisista päivänpolttaviin. Lääkärien lisäksi lehteen kirjoittivat muun muassa juristi, kielentutkija, historioitsija, filosofi ja psykologi. Valtaosa numeron kuvituskuvista on kuvittaja Pauliina Holman taidokasta käsialaa. Tutustu joulunumeroon ja kuuntele myös vuoden viimeinen Duokkari!

Kirjoituksista opimme esimerkiksi, että toistasataa vuotta sitten kohtauspotilaita hoidettiin pelästyttämällä ja säikäyttämällä, että aggressiiviset vaatimukset voivat kertoa hätäpuhelun soittajan syyllisyydestä ja että hiukkasfyysikot saattavat vaatia merkittävien erojen toteamiseksi jopa 10 000 kertaa pienempiä p-arvoja kuin lääketieteen tutkijat.

Joulumaan lahjapakettien luvaton näpelöijä selviää DNA-tunnisteiden perusteella, ja anestesian aikana syke voi olla harvempi kuin normaali unenaikainen leposyke. Sarvikuonosta 1500-luvulla tehdystä puupiirroksesta saattoi osittaisesta epärealistisuudestaan huolimatta tulla sarvikuonon malli seuraavaksi kahdeksisadaksi vuodeksi.

Joulunumerosta löytyy lisäksi kiinnostavia näkökulmia siihen, millainen Ruotsin vallan aika suomalaisille oli, Pähkinäsaaren rajan mukaisiin itä-länsieroihin suomalaisten terveydessä ja kulttuurissa, liikkumavaraan lääkärin ja potilaan kommunikaatiossa, diagnoosien syvimpään olemukseen sekä siihen, millaisena sairaalamaailma medisiinarille näyttäytyy.

Tavan mukaan toivotamme lukijoille antoisia lukuhetkiä sekä hyvää joulua ja uutta vuotta!