Terveysportin tiedenostot: Uusi Covid-19-rokote – viruksen perimäainesta, lipidejä, suoloja ja sokeria

Uutta Covid19-rokotetta testattiin yli 43 000 osallistujalla – tutkimusjoukon kuvaus sekä rokotteen annostelu, teho ja koetut haitat raportoitiin New England Journal of Medicine -julkaisussa. Samaan aikaan Yhdysvaltain lääkevirasto FDA julkaisi myös rokotteen koostumuksen.

Pfizerin ja BioNTechin kehittämä koronavirusrokote pääsi hiuksenhienosti ennen muita maaliin. Se on juuri saanut myyntiluvan Britanniassa ja Yhdysvalloissa, ja tulee ilmeisesti saamaan sen viikon tai parin kuluessa EU:n piirissäkin. 

Uusin NEJM:n numero kertoo nyt myös tarkat luvut tehosta. Kansainvälisessä monikeskustutkimuksessa 21 720 ihmistä satunnaistettiin saamaan uutta BNT162b2-rokotetta ja 21 728 lumevalmistetta. mRNA-rokote annettiin kahtena injektiona 3 viikon välein. Koronatartunta todettiin 8:lla rokotetta saaneella ja 162:lla plaseboryhmässä; rokotteen teho oli siten 95 % eli erinomainen. Teho näytti olevan riippumaton iästä (kaikki olivat yli 16-vuotiaita), sukupuolesta, etnisestä taustasta, BMI:stä ja mahdollisista perustaudeista. Rokote tuntuu myös turvalliselta: vakavien haittavaikutusten määrässä ei todettu eroa tutkimusryhmien välillä, ja pienemmät harmit – injektiokohdan kipu, väsymys ja päänsärky – olivat tuskin odottamattomia. 

Sosiaalisessa mediassa on liikkunut myyttisiä kauhutarinoita uusien rokotteiden sisältämistä lisäaineista, mikrosiruista ja muista peikoista. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA julkaisi siksi yhteisymmärryksessä Pfizerin ja BioNTechin kanssa rokotteen koko koostumuksen. Tässä resepti, joka ei siis enää ole salainen: yksi rokoteannos (0,3 ml) sisältää 0,03 mg viruksen piikkiproteiinia koodittavaa mRNA:ta, erilaisia lipidejä (0,43 mg 4-hydroksibutyyliatsaanidiyylibisheksaani-6,1-diyylibis-2-heksyylidekanoaattia, 0,05 mg 2-polyetyleeniglykoli-2000-N,N-ditetradekyyliasetamidia, 0,09 mg 1,2-distearyyli-sn-glysero-3-fosfokoliinia ja 0,2 mg kolesterolia), 0,01 mg kaliumkloridia, 0,01 mg monokaliumfosfaattia, 0,36 mg natriumkloridia, 0,07 mg dinatriumfosfaattia ja 6 mg sakkaroosia. 

Lipidejä tarvitaan pikkuruisten, noin 100 nm:n mittaisten ja mRNA:ta kuljettavien nanopartikkelien muodostamista varten. Niistä (yllä) ensin mainittu on tärkein, sillä juuri siihen mRNA kiinnittyy. Toisaalta ilmeisesti juuri se saattaa olla mahdollisten allergisten haittojen syntipukki. Suolakimaraa tarvitaan puskurina pitämään seoksen happamuus lähellä fysiologista pH:ta. Sakkaroosi toimii puolestaan jäätymisvaurioita estävänä suoja-aineena pakastesäilytyksen aikana. Valmistaja korostaa, ettei rokotteessa ole mitään – esimerkiksi elohopeaa sisältäviä – muita lisäaineita. 

Koska BNT162b2 ei varmaankaan ole kovin myyvä tuotenimike, uusi tuote ristittäneen kohta markkinoita varten. Coronavax voisi olla luonteva, mutta ehkä liian geneerinen vaihtoehto. Entä iskevästi Corix tai Sarsix? 

https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2034577

https://www.fda.gov/media/144412/download

Terveysportin Tiedenostot-palstalta löydät professori emeritus Kimmo Kontulan laatimia referaatteja ajankohtaisista tieteellisistä julkaisuista. Siirry Terveysportin Tiedenostot-osioon (ei vaadi tunnistusta)