Terveysportin tiedenostot: lisää tietoa oireettomista koronaviruspotilaista

Oireettomat Covid-19 -tartunnan saaneet henkilöt ovat herättäneet kysymyksiä ja keskustelua koko pandemian ajan. Tutkimustieto karttuu jatkuvasti, ja uutta tietoa saadaan myös oireettomien määrästä ja heidän roolistaan pandemian leviämisessä.  

Aivan Covid-19-pandemian alkuajoilta lähtien on kysytty, kuinka suuri osa tartunnan saaneista on oireettomia ja mikä on heidän riskinsä tartuttaa virus eteenpäin. Tuskinpa vieläkään tiedämme aivan varmaa vastausta, mutta kaksi tutkimusta – yksi laaja meta-analyysi ja yksi iso perhekohtainen tutkimus – tuovat asiaan kaivattua lisävalaistusta. Nature-lehti on myös julkaissut näistä sekä aiemmista havainnoista kompaktin yhteenvedon. 

Meta-analyysi julkaistiin Journal of The Association of Medical Microbiology and Infectious Disease Canada -lehdessä ja se käsitti 13 tutkimusta ja lähes 22 000 ihmistä. Viruksen suhteen PCR-positiivisista ihmisistä oireettomien osuus oli 17 %. Meta-analyysiin hyväksyttiin vain sellaiset tutkimukset, joissa viruksen kantajien oireettomuus vahvistettiin vähintään viikon seurannalla. Edelleen kirjoittajat arvioivat alkuperäistutkimusten pohjalta, että oireettomien tartunnan kantajien riski tartuttaa infektio toiseen henkilöön on 42 % pienempi kuin oireisten potilaiden. 

Sveitsiläisten tutkijoiden vielä toistaiseksi vertaisarvioimaton raportti käsitti puolestaan noin 4 500 ihmistä yli 2 000 kotitaloudesta. Tässä tutkimuksessa oireettomien virusinfektion saaneiden taipumus tartuttaa perheenjäseniään oli vain 25 % oirehtiviin potilaisiin verrattuna. 

Kukaan ei kuitenkaan tarkoin tiedä oireettomien määrää tietyssä väestössä tietyllä pandemian hetkellä. Testaushan kohdistuu ensisijaisesti oireita poteviin ihmisiin – ja nämähän pysyttelevät onneksi pääosin muutenkin kodeissaan. Niinpä oireettomien viruksen kantajien ”massavaikutus” voi kaupungin kaduilla ja kulmilla nousta merkittäväksi tartunnan riskiksi. Ja rokotteita odoteltaessa tätä riskiä pienentävät vain ne vanhat tutut säännöt: on vältettävä tarpeettomia kontakteja, on käytettävä maskeja ja on pestävä hyvin käsiä. 

https://jammi.utpjournals.press/doi/pdf/10.3138/jammi-2020-0030

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.11.04.20225573v1.full.pdf

https://doi.org/10.1038/d41586-020-03141-3

Kimmo Kontula
professori emeritus

Terveysportin Tiedenostot-palstalla esitellään ajankohtaisia lääketieteeseen liittyviä kirjoituksia. Siirry Terveysportin Tiedenostot-osioon (ei vaadi tunnistusta)