Duodecimin kirjakevät 2021: tietoa plasebovaikutuksesta, työhyvinvoinnista ja peliriippuvuudesta

Kustannus Oy Duodecimin kirjakevään käynnistävät alkuvuodesta ilmestyvät uutuuskirjat plasebovaikutuksesta, itsetuntemuksen merkityksestä työhyvinvoinnissa sekä peliriippuvuudesta. Pekka Louhiala pohtii Plasebon arvoitus -teoksessaan plasebo-käsitettä ja tulkintoja. Marjo Pennosen Itsetuntemuksesta apua työhyvinvointiinkokoaa työhyvinvoinnin keskeiset asiat asiat yhteen. Peliriippuvuus -kirjassa asiantuntijat käsittelevät muun muassa peliriippuvuuden kehittymisen syitä ja riskejä ja ongelmapelaamisen tunnistamista ja hoitoa.

Duodecimin kevään kirjauutuudet sisältävät luotettavaa terveystietoa ja näkökulmia lääketieteellisiin aiheisiin. Mukana on tietokirjoja kaikille terveydestään kiinnostuneille sekä myös terveydenhuollon ammattilaisille ja päättäjille tarkoitettuja oppi- ja käsikirjoja.

Plasebon arvoitus avautuu

Tampereen yliopiston lääketieteen filosofian ja etiikan professori Pekka Louhiala pohtii Plasebon arvoitus -kirjassa plasebon ja plasebovaikutuksen käsitteitä ja tulkintoja. Hän pyrkii havainnollistamaan teoksessaan, miten plasebovaikutukset ovat pohjimmiltaan kaiken hoidon ydintä. Louhialan mukaan plasebovaikutukset ovat todellisia ja usein merkittäviä, mutta ei ole olemassa ”yleistä” plasebovaikutusta, joka liittyisi vaikuttamattomiin aineisiin, jotka annetaan potilaille hyvässä tarkoituksessa. Sen sijaan hoitosuhteeseen ja hoidon kontekstiin liittyvät myönteiset vaikutukset ovat lääketieteen ja hoidon ydinasioita. Tieteellinen tieto niistä karttuu koko ajan.

Vastuu työhyvinvoinnista on kaikilla

Työelämä tuntuu muuttuvan koko ajan entistä haasteellisemmaksi. Itsetuntemuksesta apua työhyvinvointiin -kirja kokoaa tärkeitä työhyvinvointiin vaikuttavia asioita yksiin kansiin sekä tarjoaa tehtäviä itsetuntemuksen vahvistamiseen. Psykologian tohtori ja kasvatustieteen maisteri Marjo Pennonen on koonnut kirjaansa keinoja kuormittavan tilanteen muuttamiseksi sekä tietoa tukipalveluista.

Moni painii jaksamisongelmien kanssa. Työnantajalla on vastuu työntekijöidensä työhyvinvoinnista, kuten työympäristön turvallisuudesta ja hyvästä johtamisesta. Työntekijä vaikuttaa työhyvinvointiinsa huolehtimalla työkyvystään ja ammatillisesta osaamisestaan. Työntekijän tulisi myös uskaltaa pysähtyä kuuntelemaan sisäisiä mielen ja kehon viestejä. Itsetuntemuksen kasvaessa voi tietoisesti pyrkiä vaikuttamaan myös itseä koskevaan ajatteluun ja toimintaan. Kirja sopii kaikille, jotka haluavat kehittää itsetuntemustaan ja työhyvinvointiaan.

Peliriippuvuutta voidaan hoitaa

Hannu Alhon, Mauri Aallon, Sari Castrénin ja Mari Pajulan toimittama Peliriippuvuus -kirja käsittelee peliriippuvuuden kehittymisen syy- ja riskitekijöitä, ongelmapelaamisen ja peliriippuvuuden tunnistamista ja diagnostiikkaa, tukipalveluita sekä hoitoperiaatteita. Kirja on tarkoitettu terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille, alan opiskelijoille sekä peliongelmista kärsiville ja heidän läheisilleen.

Toiminnallisen riippuvuuden käsite on melko uusi, ja toistaiseksi vain rahapeliriippuvuudelle on määritelty riippuvuuden kriteerit. Rahapelaamisen ja ns. digipelaamisen lisäksi riippuvuutta voivat aiheuttaa myös muut toiminnot, kuten esimerkiksi ostaminen, seksi, urheilu ja sosiaalisen median hallitsematon käyttö. Toiminnallisten riippuvuuksien ja päihderiippuvuuksien yhteisinä tekijöinä ovat samankaltaiset neurobiologiset muutokset erityisesti aivojen palkitsemisjärjestelmissä ja impulssin hallinnassa.

Peliriippuvuudessa potilaan kokonaistilanteen arvioiminen on tärkeää. Näin hoito voidaan kohdentaa ensisijaiseen ongelmaan ja ottaa huomioon muut hoitoa edellyttävät tekijät.

Hyvän unen opas

Keväällä tarjotaan myös tukea huonosti nukkuville. Psykologian tohtori, erikoispsykologi, psykoterapeutti Heli Järnefelt on kirjoittanut Hyvän unen avaimet -oppaan. Se sisältää helposti lähestyttäviä ja hoitosuositusten mukaisia itsehoitokeinoja unen parantamiseen ja unettomuuden helpottamiseen. Arviolta kymmenen prosenttia aikuisväestöstä kärsii unettomuudesta, joka täyttää unettomuushäiriödiagnoosin kriteerit. 

Uutuuskirja vanhustenhoidosta ja pakko-oireista

Keväällä ilmestyy myös kirja Vanhuksen hoidon hyvät käytännöt, jonka ovat toimittaneet Maritta Haavisto, Katri Kakko, Päivi Mäkimartti ja Maria Nuotio. Päivittäisen työn tueksi laaditussa oppaassa kuvataan konkreettisesti hyvän hoidon periaatteet sekä hyvät toimintatavat hoitotilanteissa ja erilaisissa hoitoympäristöissä. Kirja sopii sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, opiskelijoille ja opettajille.

Kustannus Oy Duodecim julkaisee alkuvuodesta myös työkirjan pakko-oireiden hoitoon. Pakko-oireista kärsii muutama prosentti väestöstä. Työkirja pakko-oireiden hoitoon -teos käsittelee muun muassa hoitoa ja tarjoaa harjoitteluvinkkejä. Kirja on tarkoitettu pakko-oireista kärsiville, heidän läheisilleen ja hoitoalan ammattilaisille.

Uutuuskirjat ammattilaisille reumasairauksista ja syöpäsairauksista

Reumasairaudet -kirja (toim. Markku Kauppi, Anna Karjalainen, Laura Pirilä, Kari Puolakka, Tuulikki Sokka-Isler, Paula Vähäsalo) on suunnattu lääketieteen opiskelijoille ja lääkäreille. Teostukee reuma- sairauksien varhaista toteamista ja ajanmukaista hoitoa. Siinä kuvataan reumasairauksien mekanismeja, epidemiologiaa, periytymistä ja diagnostiikkaa. Kirjassa tarkastellaan kattavasti hoidon periaatteita.

Syöpäsairaudetkirjassa (toim. Sirpa Leppä, Sirkku Jyrkkiö, Mauri Kouri, Annika Pasanen, Janne Pitkäniemi, Pauli Puolakkainen, Olli Tenhunen) kuvataan syövän syntyä, syitä ja ehkäisyä, syöpäseulontoja, periytymistä sekä syövän diagnostiikkaa. Teos tukee syöpäsairauksien varhaista tunnistamista ja hoitojen aloittamista.

Lisäksi terveydenhuollon ammattilaisille on kevään uutuuskirjoissa tarjolla kattavat oppi- ja käsikirjat muun muassa anestesia- ja tehohoitotoimintojen järjestelyistä ja EKG-tulkinnasta.

Tutustu kevään kirjojen tuoteluetteloon