Uusi Mieletöntä, Anja Snellman! -podcastin jakso: Voiko epävakaasta persoonallisuudesta parantua?

Anja Snellmanin vieraana podcastissa on tällä kertaa psykoterapeutti ja psykiatri Maaria Koivisto, joka kertoo epävakaan persoonallisuuden eri ilmenemismuodoista ja muun muassa siitä, millaiset lapsuusajan traumat voivat johtaa häiriön syntymiseen.

Koivisto avaa aluksi epävakaan persoonallisuuden käsitettä:

– Jos se pitää tiivistää johonkin, niin monillehan se on ainakin jossain määrin tunteiden hyväksymisen ja säätelyn vaikeuksia. Toisaalta yksi ihan keskeinen ulottuvuus on ihmissuhteiden – usein kiintymyssuhteiden, kaikkein merkityksellisten suhteiden – alueella pelkoa ja turvattomuutta ja näihin liittyviä hankaluuksia.

Ajatus epävakaasta persoonallisuudesta on muuttunut ajan myötä, etenkin aiemmin mielenterveyden häiriötä leimasi muun muassa parantumattomuuden stigma. Koiviston mukaan käsityksiin on myönteisesti vaikuttanut mm. etenevät laadukkaat seurantatutkimukset, joissa on pystytty osoittamaan, että vaikeudet lievittyvät.

– Yksi perspektiivi tähän on, että vaikka oireet lievittyvät varsin hyvin, niin ihmisen toimintakyky ei elvy ihan samassa tahdissa. Tämä on ymmärrettävää, kyse on kuitenkin ilmeisesti jostakin puutoksista, joita on kehityksen kuluessa jäänyt. Sellaiset vaikeudet ei ihan hirveän nopeasti voi muuttua, vaan muutos vie aikaa, selventää Koivisto.

Kuuntele uusin jakso Soundcloudista tai Spotifysta.

Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen.