Soveltuuko lääke koneelliseen annosjakeluun?

Annosjakelu edistää järkevää lääkehoitoa ja potilasturvallisuutta, mutta Kaikki tabletit tai kapselit eivät sovellu koneelliseen annosjakeluun. Tieto annosjakelusta on lisätty Duodecim lääketietokantaan.

Annosjakelu voidaan toteuttaa koneellisesti tai käsin. Koneellisessa annosjakelussa apteekki toimittaa potilaan säännöllisesti käyttämät tabletti- ja kapselimuotoiset lääkkeet yleensä kahden viikon erissä annoskohtaisiin pusseihin tai annostelijoihin jaeltuina.

Kaikki tabletit tai kapselit eivät sovellu koneelliseen annosjakeluun, mm. koska valmisteen on oltava mekaanisesti riittävän kestävä. Apteekkariliiton ylläpitämä tieto on nyt lisätty Duodecim lääketietokantaan lääkkeen nimen jälkeen näkyvänä symbolina KA. Tieto on myös kirjoitettu auki valmisteen nimen alle (”Sopii koneelliseen annosjakeluun”). Näin esimerkiksi hoivakodissa toimiva lääkäri voi suoraan valita potilaalleen valmisteen, jonka apteekki voi koneellisesti jakaa. Tarkennetun haun kautta voi tarkastella koneelliseen annosjakeluun soveltuvat lääkkeet lääkeryhmittäin, vaikkapa tähän tarkoitukseen sopivat rytmihäiriölääkkeet.

Katso video, miten löydät tiedon lääketietokannasta.

Siirry Duodecim lääketietokantaan >


Terveysportti-palvelu on maksullinen. Kysy lisätietoja organisaatiokäyttöön terveysportti(at)duodecim.fi.