L-kysteiini ja muut uudet aineet Herbalbase-tietokannassa

Herbalbase-tietokannan (Luontaistuotteet) 3. päivitys vuonna 2020 on julkaistu. Tietokannan koko aineisto päivitetään neljä kertaa vuodessa. Päivitysten yhteydessä käydään läpi uusin tutkimustieto, joka on julkaistu vertaisarvioiduissa lääketieteellisissä lehdissä. Luontaistuotteiden tehoa ja turvallisuutta arvioivia kliinisiä tutkimuksia julkaistaan runsaasti – useita kymmeniä joka kuukausi. Päivitysten yhteydessä tietokantaan lisätään tarvittaessa uusia aineita. Viimeisimpiä lisättyjä aineita ovat rypälekurkku (Jiaogulan), l-kysteiini, ja tyräruoho.

Jiaogulan on aasialainen rohdos, jota valmistetaan köynnöstävästä rypälekurkku (Gynostemma pentaphyllum) kasvista, ja se tunnetaan myös nimellä kuolemattomuuden yrtti. Rypälekurkkurohdosta on käytetty etiologialtaan hyvin erilaisten sairauksien hoidossa ja rohdoksen vaikutusten ajatellaan perustuvan sen sisältämiin kasville ominaisiin saponiineihin (gypenosidit). Jiaogulanin tehosta löytyy rajallisesti kliinistä näyttöä ahdistuneisuuden ja diabeteksen hoidossa. L-kysteiiniä on käytetty krapulan oireiden hoitamiseen. Kliininen näyttö L-kysteiinin ravintolisäkäytön tarpeellisuudesta, tehosta ja hyödyistä on kuitenkin todettu olevan puutteellista.

Tutustu jiaogulanin ja muiden uusien aineiden käyttötarkoituksiin, tehoon ja turvallisuuteen tarkemmin Herbalbase-tietokannassa.

Herbalbase on Terveysportin tietokanta, jossa yli 250 luontaistuotteen teho ja turvallisuus on arvioitu näyttöön perustuvan lääketieteen menetelmin. Tietokanta on rakennettu kliinikon tai muun lääkehuollon ammattilaisen tueksi vastaamaan potilaan asettamiin kysymyksiin luontaistuotteiden käytön mahdollisista haitoista ja terveydellisistä hyödyistä. Herbalbasessa luontaistuotteiden käyttöaiheet on jaettu ”näyttöön perustuvaan käyttöön”, jolloin tehon dokumentaatio perustuu riittävän suuriin satunnaistettuihin kontrolloituihin kliinisiin tutkimuksiin, ja ”perinteiseen käyttöön”, jolloin käytölle on perinteeseen nojaava vakiintunut perusta, mutta näyttö tehosta on vajavaista tai se puuttuu kokonaan. Luontaistuotteiden turvallisuuden arviointi on jaettu vasta-aiheisiin, haittavaikutuksiin sekä erillisiin arvioihin yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa sekä käytön turvallisuudesta raskauden ja imetyksen aikana. Käyttöliittymä tarjoaa mahdollisuuden monipuolisiin hakutoimintoihin. Herbalbase tietokanta löytyy Terveysportin etusivun vasemmasta kolumnista Luontaistuotteet-linkin kautta.

Siirry Terveysportin Herbalbase-tietokantaan »


Terveysportti-palvelu on maksullinen. Kysy lisätietoja organisaatiokäyttöön terveysportti(at)duodecim.fi.