Mummot ja lääkärit terveyden, ilmaston ja ympäristön asialla

Mummovaiheeseen tullessa terveys alkaa yhä enemmän kiinnostaa. Sen tärkeydestä muistuttavat vähintäänkin päivittäiset kolotukset ja osaa mummoista vuodet ovat jo kuormittaneet erilaisilla sairauksilla. Myös lasten ja lastenlasten terveys huolettaa: voiko tässä kummallisessa maailmassa säilyä terveenä ihan vanhuuteen asti?

Ympäristö vaikuttaa terveyteemme joka päivä, hyvässä ja pahassa. Liikkuminen Suomen puhtaassa luonnossa kohentaa mielialan lisäksi kuntoa ja terveyttäkin; esimerkiksi metsässä liikkuminen alentaa tutkimusten mukaan verenpainetta ja vähentää allergioita. Uiminen meressä ja järvissä on loistavaa kuntoilua, joka ei kuormita kuluneitakaan polvia. Ja metsissämme kasvaa jokamummonoikeudella poimittavissa olevia marja- ja sieniaarteita terveyttä tukemaan.

Terveyttä on etsitty muistakin ympäristöistä. Etelän aurinkolomat ehkä tuovat valollaan hyvää oloa talvikuukausina, mutta olemme jo oppineet, että aurinko on ilmakehän muuttuessa tullut aikaisempaa aggressiivisemmaksi ja aurinkoa ei tulisi ”ottaa” vaan varoa.

Mutta mutta… Kun kaupunkilainen suuntaa metsäkävelylle, joutuu hän kulkemaan pakokaasujen ja pienhiukkasten lävitse. Kun meri lopulta lämpenee mummoa helliväksi, ovat levälautat rantautuneet uimalaiturin viereen. Ja kuumat ja kuivat kesät saattavat olla uhkaamassa metsiemme aarteita. Ja etelän lomat voivat karata tavoittamattomiin, jos lentämistä suosiva vinoutunut verotus korjataan.

Duodecim ja Aktivistimummot Oodissa ja verkossa

Muuttuva ilmasto, ympäristön muutokset ja terveyden edistäminen ovat Duodecimin ja Aktivistimummojen yhteisen keskustelutilaisuuden teemoja 14. syyskuuta.

Luennoilla ja keskustelussa etsitään erityisesti konkreettisia keinoja, joilla tavallinen lääkäri tai tavallinen mummo voisi osaltaan vaikuttaa terveyttä edistävästi ja haitallisia ympäristömuutoksia jarruttaen. Kaupunkilaismummona näen autoilun vähentämisen todella tärkeänä. Kun mummo kävelee ja pyöräilee tai pukee maskin naamalleen ja kiipeää bussiin, saa hän aina enemmän liikuntaa kuin jos hän olisi ajanut autollaan ovelta ovelle. Näin liikenteessä on yksi auto vähemmän.

Ja jos mummo kotoa lähtiessään on hissin asemesta käyttänyt portaita, on hän saanut lisäksi ilmaisen steppijumpan ja, ihan hiukan, säästänyt sähköä. Toki on mummoja, joilta kaikki tämä ei terveyssyistä enää suju, mutta me muut voisimme kohentaa terveyttämme esimerkiksi näillä keinoilla.

Lääkärikunnan vanhin, arkkiatri Risto Pelkonen esitti Helsingin Sanomissa muutama kuukausi sitten syvän huolensa ilmastosta ja ympäristöstä. ”On lohdutonta, miten huonosti rakasta luontoa kohdellaan. Nyt on viimeinen hetki korjata tilannetta. Kohta on liian myöhäistä.” Terveyden edistämisen keinoista hän on tuonut vahvasti esiin kulttuurin merkityksen: kirjat, teatteri tai konsertit kuormittavat luontoa vain vähän esimerkiksi matkailuun verrattuna ja tuovat tutkitusti terveyshyötyä.

Keskustelutilaisuudessa kuulemme kaikkien puheenvuoron pitäjien, vanhojen ja nuorten, keinoja yhdistää terveyden edistäminen ilmaston ja ympäristön kohentamiseen. Vaikutukset voivat olla käänteentekeviä yhden ihmisen terveydelle ja vaikka ne globaalisti ajatellen kuulostavat pieniltä, summautuu niistä ja koko muuttuneesta asenteestamme merkittäviä asioita.

Tulkaa siis kaikki mummot kuuntelemaan tätä keskustelua Oodissa tai webinaarina; jälkipuheita Facebookissa riittää varmaan pitkälle syksyyn.

Ilmoittaudu Aktivistimummojen ja Duodecimin keskustelutilaisuuteen 14.9. »

Kuva: THL/ Harriet Järf

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *