Uutuusteos ihosyöpien diagnostiikasta ja hoidosta Oppiportissa

Ihosyöpien diagnostiikka ja hoito -teoksessa esitellään tavallisimpien ja joidenkin harvinaisten ihosyöpien tunnettua etiologiaa, kliinisiä erityispiirteitä, hoitoa ja hoitopolkujen järjestelyä perusterveydenhuollon ja erikoisalojen välillä. Siihen on koottu kaikki maassamme nykyisin käytössä olevat ei-levinneiden ihosyöpien ja niiden esiasteiden hoitovaihtoehdot ja paneuduttu tarkemmin ihosyöpien kirurgiseen poistoon alkaen perusasioista ja edeten enemmän kokemusta vaativiin leikkauksiin.

Ihosyövät ovat viime vuosikymmeninä lisääntyneet räjähdysmäisesti. Suojaamattoman vaalean ihon altistaminen auringon ultraviolettisäteilylle on merkittävin etiologia ihosyöpien synnyssä. Myös eliniän pidentyminen lisää ihosyöpien ilmaantumista, samoin immuunivastetta heikentävät hoidot esimerkiksi elinsiirtojen yhteydessä. Ihosyöpien ja niiden esiasteiden hoito vaatii lisääntyvästi resursseja, koulutusta, erityisosaamista ja moniammatillista yhteistyötä. Ihosyöpien diagnostiikassa ja hoidossa on oleellista erilaisten ihomuutosten havainnointi ja kliininen tunnistaminen, siksi teoksessa on runsaasti kuvia sekä itse ihosyövistä, niiden esiasteista että hoitojen suorittamisesta.

Teos on suunnattu lääketieteen opiskelijoille, yleislääkäreille ja ihotauteihin erikoistuville lääkäreille. Siinä käsitellään myös laajemmin sekä ei-kirurgisia että kirurgisia hoitoja, joten se soveltuu myös ihosyöpien hoitoon syvemmin perehtyville ihotautien erikoislääkäreille ja muille ihosyöpiä hoitaville erikoislääkäreille, kuten yleis- ja plastiikkakirurgeille, silmälääkäreille sekä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäreille.

Teoksen kirjoittajilla dosentti Sari Pitkäsellä ja LT Leea Ylitalolla on yli 20 vuoden kliininen kokemus ihosyöpien hoidosta. He ovat vuosien ajan opettaneet yliopistosairaaloissa lääketieteen opiskelijoita, terveyskeskuslääkäreitä, ihotauteihin erikoistuvia lääkäreitä ja ihotautien erikoislääkäreitä.

Oppikirja on ilmestynyt myös painettuna versiona.

Siirry Oppiportin teokseen >


Varmista työnantajaltasi tai oppilaitokseltasi käyttöoikeus Oppiportti-palveluun. Kysy lisää oppiportti(a)duodecim.fi.