Uutuuskirja: Resilienssi arjessa on osa yksilön ja ryhmän hyvää elämää

Hyvään elämään kuuluu vaikeuksia, ja kyky kohdata näitä vaikeuksia ja selvitä niistä tai niiden kanssa on tarpeen hyvinvoinnille. Sosiaalipsykologi Krisse Lipposen uutuuskirja Resilienssi arjessa esittelee resilienssiä positiivisen psykologian ja ratkaisukeskeisen menetelmän kautta.

Kirja kuvaa resilienssin yhteiskunnallista ja kulttuurista pohjaa ja sen arjessa uusiutuvaa luonnetta. Myönteiset ihmissuhteet, omien ja ympäristön vahvuuksien tunteminen ja oma toimijuus mahdollistavat kirjan kirjoittajan mukaan selviämisen vaikeissakin vaiheissa.

–  Resilienssi-sanalle ei ole mielestäni suomen kielessä kovin hyvää vastinetta. Se tarkoittaa haasteiden kautta kasvanutta sisäistä tunnetta selviämisestä, kyvykkyydestä ja omien voimavarojen tuntemisesta, luottoa itseen, vaikka vaikeita asioita tulisikin kohdalle, sanoo kirjan kirjoittaja Krisse Lipponen.

Vaikeuksista selviäminen ei näin ollen ole yksin pärjäämistä, vaan siihen tarvitaan myös läheisten tukea ja ympäristön tarjoamia mahdollisuuksia. Se tarkoittaa myös uudessa tilanteessa toiminnaksi muuttuvaa mukautumista.

Teos käsittelee resilienssiä erityisesti myös ryhmän näkökulmasta. Ryhmän resilienssi koostuu samankaltaisista asioista kuin yksilön. Kirjan harjoitukset sopivatkin ohjaus- ja esimiestyöhön sekä koulutus-, sosiaali- ja terveydenhuoltoalalle.

–  Työelämässä tarvitsemme onnistumiseen yhä enemmän yhteistyökykyä. Kun esimerkiksi organisaation rakenteet antavat lupaa ja kannustavat keskinäiseen arvostukseen ja auttamiseen, sitä helpompi ryhmän on toimia hyvin vaikeissakin tilanteissa, Krisse Lipponen huomauttaa.

Resilienssitutkimuksessa ja terapiatyössä kiinnostus kohdistuu Lipposen mukaan yhä enemmän vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin, joita vaikeat kokemukset saavat aikaan. Resilienssi on silloin mitä suurimmassa määrin suuntautumista tulevaisuuteen.

Ratkaisukeskeisenä psykoterapeuttina työskentelevä Lipponen korostaa ihmisen kykyä pyytää ja vastaanottaa apua osana resilienssiä.

–  Hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että oppii tunnistamaan ja käyttämään omaa osaamistaan. Resilienssiin kuuluu toisaalta myös kyky luopua asioista tai tavoitteista, jotka eivät ole mahdollisia.

Luopuminen voi olla vaikeaa, jos ihminen kiinnittää selviämisensä vahvasti sisuun. Suomalainen sisu sinnikkyytenä voi auttaa eteenpäin, mutta yksinselviytymisen korostamisena se voi estää avun pyytämistä silloinkin, kun se olisi tarpeellista.

Krisse Lipponen kirjoitti Resilienssi arjessa -kirjaansa Australiassa. Siellä koulujärjestelmä on ottanut oppilaiden resilienssin kasvattamisen yhdeksi tärkeäksi tehtäväkseen. Akateemisten taitojenkin opiskelu nähdään toissijaisena elämäntaidoille, kuten kyvylle oppia ja kestää vastoinkäymisiä.

Tapausesimerkkien ja elämäntarinoiden kautta Resilienssi arjessa -kirja auttaa tunnistamaan resilienssiä ja sen kehittämistä. Käytännön esimerkit esittelevät tapoja vahvistaa niin yksilön kuin ryhmän selviämistä vaikeista tilanteista.

Arvostelukappaleet: kirjat@duodecim.fi

Lataa kirjan kansi täältä » 
Lataa kirjoittajan kuva täältä »

Resilienssi arjessa
Krisse Lipponen
1. painos 2020, 340 sivua, nidottu
ISBN 978-952-360-038-6,
ISBN 978-952-360-039-3 (e-kirja)