Mieletöntä, Anja Snellman! -podcast: Ehtiikö lääkäri oikeasti kohtaamaan potilaan?

Vuorovaikutuksen merkitys osana lääkärin ammattitaitoa on kasvanut viime vuosikymmeninä. Uusimmassa Anja Snellmanin luotsaaman podcastin jaksossa pohditaan lääkärin ja potilaan kohtaamista, mitä taitoja lääkäriltä odotetaan ja mitä haasteita nykypäivä asettaa vuorovaikutukselle.

Lääkärin töitä kuin myös lääkäreitä on erilaisia.

– Toisilla on kokonaisvaltaisempi työtapa ja he enemmän ajattelevat potilaiden tunteita ja ovat ehkä eläytymiskykyisempiä. Mutta kyllä se kiire tänä pävänä ja etänä toimiminen varsinkin korona-aikana vaikuttaa aika paljon. Kun paine on kova, niin herkemmin tunneasiat jää pienemmälle huomiolle, kuvailee podcastin vieras, syöpätautien erikoislääkäri ja ylemmän erityistason yksilöpsykoterapeutti Päivi Hietanen.

Kiireen lisäksi myöskään pirstaloituneet hoitosuhteet eivät tue vuorovaikutussuhteen rakentumista.

Nykyään vuorovaikutustaitoja opetetaan kaikissa lääketieteellisissä tiedekunnissa. Empatiakyvyn oppimisessa Hietanen näkee elämän kokemuksen olennaisena.

– Lääkäritkin kuvaavat, että kun ovat sairastuneet itse, niin heistä on tullut parempia lääkäreitä. Kokemus potilaana on tehokas opettaja.

Uutuuskirja: Lääkärin ja potilaan vuorovaikutus

Hietanen on yksi Lääkärin ja potilaan vuorovaikutus -uutuuskirjan kirjoittajista. Kirjan tavoitteena on auttaa lääkäriä kehittämään vuorovaikutustaitoja. Siinä käsitellään niin vuorovaikutuksen perusasioita kuin vaativia tilanteita, esimerkiksi selittämättömistä oireista kärsivän potilaan kohtaamista, päihtyneen potilaan vastaanottamista ja äkillisesti kuolleen ihmisen omaisten tapaamista.

Snellmanin luotsaaman podcastin uusimmassa jaksossa pohditaan, ehtiikö lääkäri oikeasti kohtaamaan potilaan? Löydät jakson Soundcloudista ja Spotifysta.

Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen.