Tutustu Duodecim lääketietokannan viimeaikaisiin uudistuksiin

Terveysportin Duodecim lääketietokanta on uudistunut kuluvan vuoden aikana, tutustu tietokannan uusimpiin ominaisuuksiin.

Ulkoasu-uudistuksen ja käytettävyyden parantamisen myötä lääketietokannan tarkennettua hakua on selkiytetty. Nyt esimerkiksi laktoosittoman masennuslääkkeen tai biologisen lääkkeen haku on entistä helpompaa. 

Tieto jakouurteesta

Uutena ominaisuutena on tieto jakouurteesta. Tieto näytetään valitun lääkkeen avausnäkymän taulukossa lääkemuodon jälkeen ja se esitetään seuraavasti: saa jakaa, ei saa jakaa tai lue lisää. Tabletin jaettavuustiedosta voi olla hyötyä esimerkiksi silloin, kun sovitetaan lapsen tai vanhuksen annosta tai kun lääkkeen nieleminen on vaikeaa. Myös munuaisten tai maksan kroonisessa vajaatoiminnassa joudutaan lääkeannosta usein pienentämään, ja sopiva annos voi löytyä jakamalla tabletti.

Saatavuushäiriö- ja dopinglääkehaku nyt uudessa lääketietokannassa

Lääketietokantaan on lisätty linkki lääkkeiden saatavuushäiriöhakuun Fimean sivuille. Tavoitteena on jatkossa integroida tämä tieto suoraan lääkkeen yhteyteen. Toinen uusi linkki on dopinglääkehaku. KAMU-lääkehaku sisältää resepti- ja itsehoitolääkkeiden dopingluokituksen. 

Valmisteyhteenveto sekä valokuvat tableteista ja kapseleista

Lisäksi lääketietokannasta löytyvät nyt valokuvat tableteista ja kapseleista, apteekkien yhteystiedot sekä lääkkeen hintatieto potilaalle. Kattavan valmistetiedon varmistamiseksi tietokannasta löytyy myös linkki Fimean sivuille suomenkieliseen valmisteyhteenvetoon, jos tätä ei ole saatavilla muilta lähdetiedon tuottajiltamme. Ruotsinkieliset valmisteyhteenvedot näkyvät sitä mukaa, kun ne tulevat lähdeaineistostamme saataville. Tämä tieto löytyy valmistekohtaisen etusivun yläpalkista suomenkielisen vierestä, nimellä Produktresume. 

Katso lääketietokannan opetusvideo »
Siirry Duodecim lääketietokantaan »


Terveysportti-palvelu on maksullinen. Kysy lisätietoja organisaatiokäyttöön terveysportti(at)duodecim.fi.