Päivitetty nielutulehduksen Käypä hoito -suositus ohjaa diagnostiikkaa vaikeimpiin oireisiin

Milloin nielunäyte kannattaa ottaa, tai miksi ei oteta CRP:tä? Nielutulehduksen päivitetty Käypä hoito -suositus korostaa diagnostiikan kohdentamista vaikeammista oireista kärsiviin. Akuutti nielutulehdus on yleensä viruksen aiheuttama lievä ja itsestään parantuva tauti aiheuttajasta riippumatta. Vakavien komplikaatioiden ja jälkitautien riski on Suomessa pieni.

Nielutulehduksen diagnostiikan apuna käytetään Centor-pisteytystä, jossa pisteen saa kustakin oireesta tai löydöksestä: yskän puuttuminen, leukakulman alaisten imusolmukkeiden aristus ja turvotus, nielurisojen turvotus tai peitteet ja esitietoihin perustuva tai mitattu kuume yli 38 °C.

Lievien oireiden (Centor-pisteet 0–2) takia ei tarvitse tehdä lisätutkimuksia, ja potilaat hoidetaan oireenmukaisesti. Voimakasoireisilla (Centor 3–4) tutkitaan nielunäytteestä A-ryhmän beetahemolyyttinen streptokokki (Streptococcus pyogenes). A-ryhmän streptokokki on yleisin bakteeriperäisen nielutulehduksen aiheuttaja. Mikrobiologinen testi valitaan paikallisesti, mutta työryhmä suosittelee ensisijaiseksi testiksi pikatestejä, koska hoidon tavoitteena on lievittää vaikeita oireita ja pikatestin tulos saadaan vastaanoton yhteydessä.  Epidemiatilanteessa nielutulehduksen diagnostiikkaan käytetään kuitenkin edelleen nieluviljelyä.

Nielutulehduksen voivat aiheuttaa myös muut virukset, kuten erityisesti adenovirus ja Epstein-Barrin virus. On tärkeä tunnistaa myös vakavampia oireita aiheuttavat kurkunkansitulehdus, supraglottiitti ja nielupaise.

CRP on kuitenkin tarpeeton nielutulehduksen diagnostiikassa. Sekä aikuisilla että lapsilla CRP:n kyky erotella virustauti A-ryhmän streptokokista on huono, eikä siitä ole ilmeisesti apua vaikeampien tautimuotojen, kuten esimerkiksi nielupaiseen tunnistamisessa.

Hoito ei päivityksen yhteydessä merkittävästi muuttunut. Kun voimakasoireisella todetaan nielunäytteessä A-ryhmän streptokokki, ensisijainen vaihtoehto on edelleen V-penisilliini. Tutkimusten mukaan V-penisiliinihoito lyhentää oireiden kestoa keskimäärin 2,5 päivällä.

Tutustu nielutulehduksen päivitettyyn Käypä hoito -suositukseen »