
Koronapandemia on juuri nyt terveydenhoitojärjestelmän keskiössä, mutta sydän- ja verisuonisairaudet ja diabetes ovat edelleen Suomessa tärkeimpiä kansansairauksia. Näiden sairauksien ehkäisyn, hoidon ja kuntoutuksen tehostamisratkaisuja pohtinut asiantuntijaryhmä luovutti tänään suosituksensa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle.
Sydän- ja verisuonisairaudet ovat suomalaisten yleisin kuolinsyy, vaikka sairastavuus ja kuolleisuus niihin ovat vähentyneet viime vuosikymmeninä. Tyypin 2 diabetes on tärkeä sydän- ja verisuonitautien riskitekijä; sen ilmaantuvuus on lisääntynyt aivan viime vuosiin asti ylipainon ja lihavuuden yleistyessä.
Asiantuntijaryhmä esittää, että esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen hoidon ja kuntoutuksen hoitoketjut eivät toimi saumattomasti ja tehokkaasti. Erityisenä ongelmana on operatiivisesti hoidetun sydäninfarkti- tai sepelvaltimotautipotilaan (pallolaajennus/ohitusleikkaus) jatkohoito. Sairauden uusimista estävä elintapa- ja lääkehoito toteutuu myös puutteellisesti.
Lisäksi erityisesti perusterveydenhuoltoon tarvitaan lisää resursseja ja osaamista sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen hoitoon. Perusterveydenhuollossa pitää olla asianmukaiset ohjeet, mittarit ja välineet sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen riskitekijöiden tunnistamiseen ja niistä raportoimiseen.
Väestön ikääntyessä sydän- ja verisuonitauteja ja diabetesta sairastavien määrä Suomessa kasvaa, ellei ehkäiseviin toimenpiteisiin panosteta riittävästi.
– Duodecim on yhdessä Suomen Akatemian kanssa julkaissut teemaan liittyvän konsensuslausuman vuonna 2017, toteaa Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kutsui maaliskuussa asiantuntijaryhmän selvittämään ratkaisuja sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen ehkäisyn, hoidon ja kuntoutuksen tehostamiseksi Suomessa. Asiantuntijaryhmään kuului jäseniä Diabetesliitosta, Duodecimista, Itä-Suomen yliopistosta, Pieksämäen kaupungista, Sydänliitosta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, Turun yliopistosta, Turun yliopistollisesta sairaalasta ja UKK-instituutista.
Lisätietoja:
Matti Rautalahti, pääsihteeri, Duodecim, puh. 050 5941 870, matti.rautalahti(at)duodecim.fi
Pekka Jousilahti, tutkimusprofessori, THL, puh. 029 524 8623, etunimi.sukunimi@thl.fi