Uutuuskirja: Olen juuri syönyt – läheiselläni on syömishäiriö

Syömisestä on joskus vaikea puhua, tai suupaloja tarkkaillaan liikaakin. Erityisesti lasten ja nuorten vanhemmat kaipaavat tietoa syömishäiriöistä ja niiden hoidosta. Hoito on viime vuosina kehittynyt valtakunnallisesti ja apua on paremmin saatavissa. Pia Charpentierin, Anna Keski-Rahkosen ja Riikka Viljasen kirja Olen juuri syönyt – Läheiselläni on syömishäiriö vastaa läheisten kiperimpiin kysymyksiin syömishäiriöistä ja mahdollisuuksista saada apua. 

Vuonna 2020 julkaistun suomalaistutkimuksen perusteella 1980-luvulla syntyneistä nuorista naisista useampi kuin yksi kuudesta (17,9 %) ja nuorista miehistä yksi viidestäkymmenestä (2,4 %) oli sairastanut jonkun syömishäiriön nuoruusikänsä aikana. 

Syömishäiriöiden oireilu ja hoitoon hakeutuminen on lisääntynyt kaikkialla länsimaissa, mutta ei tiedetä, johtuuko se syömishäiriöiden yleistymisestä vai siitä, että kynnys kertoa oireista ja hakea apua on madaltunut. 

Suomessa julkiseen terveydenhuoltoon on perustettu syömishäiriöihin erikoistuneita klinikoita ja isommilla paikkakunnilla on kehitetty omia hoitomalleja.  

– Ymmärrys syömishäiriöistä, niiden vaiheista ja hoidosta on lisääntynyt mutta avun tarve on myös suuri. Ymmärrämme potilaiden hätää kuitenkin paremmin kuin ennen emmekä pidä heitä hankalina ja huomiota hakevina potilaina, sanoo 1990-luvulta lähtien syömishäiriöiden parissa työskennellyt psykologi ja psykoterapeutti (VET) Pia Charpentier.  

Syömishäiriöitä sairastavien läheisillä on Charpentierin mukaan tärkeä rooli toipumisprosessissa. Kirjassa esitellään esimerkiksi uusi perhepohjainen Maudsleyn hoitomalli, ”työkalupakki”, jonka avulla läheiset voivat tunnistaa omia vaistomaisia reaktioitaan syömishäiriökäyttäytymiseen ja oppivat uudenlaisia vuorovaikutuksen tapoja, jotka tukevat paranemista. 

– Kirjassa on runsaasti läheisten omia kokemuksia. Koko kirjan idea lähti liikkeelle läheisten kysymyksistä. Lukija löytää kirjan sisällysluettelosta hänelle juuri sillä hetkellä tärkeimmän kysymyksen eikä hänen tarvitse välttämättä lukea koko kirjaa kerralla.  

Suurin osa paranee

Teoksen näkökulma on toiveikas: vaikka syömishäiriöt ovat usein pitkäkestoisia ja saattavat vaatia jopa sairaalahoitoa, toipuminen on todennäköistä.  

– Aina on toivoa. Syömishäiriöt voivat kestää vuosia, mutta paranemisprosessi voi käynnistyä sairauden missä tahansa vaiheessa. Suurin osa sairastuneista paranee. Tutkimusten mukaan 60–80 prosenttia sairastuneista paranee niin hyvin, että voi elää normaalia elämää, Pia Charpentier toteaa. 

Kirja antaa käytännön neuvoja läheisille, miten apua hakea eri terveydenhuollon työntekijöistä koostuvien moniammatillisten työryhmien ja psykoterapioiden viidakossa. Teos kuvaa myös vaikeita arkisia käytännön tilanteita, joissa syömisoireet aiheuttavat yhteentörmäyksiä perheessä esimerkiksi yhteisillä aterioilla, ja antaa vinkkejä niistä selviytymiseen.

Tutustu kirjaan verkkokaupassamme »
Arvostelukappaleet medialle: kirjat@duodecim.fi 

Lataa kirjan kansi »
Lataa toimituskunnan kuva »

Olen juuri syönyt – läheiselläni on syömishäiriö 
Anna Keski-Rahkonen, Pia Charpentier, Riikka Viljanen 
Kustannus Oy Duodecim 2020 
2., uudistettu painos 2020, 182 sivua, nidottu 
ISBN  978-952-360-055-3  
ISBN 978-952-360-084-3 (äänikirja, ilmestyy 6/2020) 
ISBN 978-952-360-085-0 (e-kirja)