Pääseekö syömishäiriöstä koskaan eroon? – Kuuntele Anja Snellmanin luotsaaman podcastin uusin jakso!

Mieletöntä, Anja Snellman -podcastin tuoreessa jaksossa käsitellään syömishäiriöitä ja niistä toipumista. Vieraana on Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier.

Nykyään syömishäiriöiden hoidot ja psykologinen ymmärrys tautia kohtaan ovat kehittyneet. Vielä 90-luvulla taudin hankaluuteen yhdistetty hoitohenkilökunnan huono osaaminen tekivät yhtälöstä erityisen haastavan.

– Nykyään on paljon tutkimusta, josta voidaan sanoa, että suurin osa paranee. Olen nähnyt niin monta kertaa, miten ns. toivottomat tapaukset paranevat täysin elämään normaalia elämää, kertoo Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja Pia Charpentier Mieletöntä, Anja Snellman! -podcastissa.

Jos havaitsee lähimmällään syömishäiriön elkeitä, on Charpentierin mukaan hyvä kääntyä lähimmän hoitohenkilön puoleen, on se sitten perhelääkäri, kouluterveydenhoitaja, työterveys tai joku tuttu lääkäri terveyskeskuksessa.

– Hyvä polku on lähteä lähimmästä liikkeelle, ammattilainen arvioi, missä vaiheessa lähetetään eteenpäin, ohjeistaa Charpentier. – Onneksi suurin osa syömishäiriöistä on kevyitä versioita, jotka eivät johda mihinkään hirveän pahaan. Aika suuri osaa saadaan hoidettua esimerkiksi kouluterveydenhuollossa.

Jakossa keskustellaan, mikä syömishäiriöiden kirjo tänä päivänä on, mitä tunteita sairastumisen taustalla on ja miltä sairastuneen läheisestä puolestaan tuntuu. Kuuntele jakso Soundcloudissa!

Charpentier on yksi uutuuskirjamme Olen juuri syönyt – läheiselläni on syömishäiriö kirjoittajista. Kirja antaa tietoa ja käytännön neuvoja läheisille avun löytämiseen. Tutustu teokseen verkkokaupassamme »

Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen.