Duodecimin kirjasyksy: tietoa häpeästä, arjen resilienssistä ja saattohoidosta

Kustannus Oy Duodecimin syksyn kirjat käsittelevät elämän kipukohtia ja niistä selviytymistä. Häpeän hoito pureutuu suorittamisen ja täydellisyyden tavoittelun ansoihin ja tarjoaa harjoituksia niistä irtautumiseen. Toinen uutuus käsittelee resilienssiä, yksilön ja ryhmän kykyä selviytyä arjen vaikeuksista. Syksyllä ilmestyy myös suomalaisen saattohoidon kehittäjän Juha Hännisen pamfletti kuolemasta.

Häpeän hoitoa ja arjen vaikeuksista selviytymistä

Psykologi Katja Myllyviidan Häpeän hoito avaa lukijalle häpeän tunteen hyödyllisiä ja vahingollisia muotoja. Kirjassa esitellään häpeän kehitystä, sen hoitoa ja hoitoon liittyviä haasteita. Kirja sisältää tutkimustiedon lisäksi tapauskuvauksia, otteita terapiatyöskentelystä sekä harjoituksia, jotka sopivat myös terapeutille häpeän tunnistamisen ja työstämisen tueksi.

Sosiaalipsykologi Krisse Lipponen kuvaa uutuuskirjassaan Resilienssi arjessa yksilön ja ryhmän resilienssiä. Molemmat rakentuvat tavallisista arkisista teoista ja toiminnoista, resilienssi ei siis ole poikkeuksellinen ominaisuus. Ryhmän resilienssiä on kuitenkin tutkittu vähemmän. Kirjan harjoitukset sopivat itsereflektioon mutta ne soveltuvat myös ohjaus- ja esimiestyöhön sekä koulutus-, sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla työskentelevien käyttöön.

Pamfletti kuolemasta

Juha Hännisen pamfletti Työnä kuolema avaa saattohoidon edelläkävijän ja kehittäjän näkemyksiä kuolevien ihmisten hoidosta mutta myös yhteiskunnallisen keskustelun muutoksesta kuoleman ympärillä. Kirja on kollaasi Hännisen elämäntyöstä ja siitä, miten asioihin voi vaikuttaa ja miten niitä voi muuttaa. 1990-luvulta alkoi saattohoidon kehittämisen kulta­aika, ja hoidossa alettiin kuunnella kuolevan ihmisen tarpeita ja toiveita. Ihmisten kivusta ja henkisestä hädästä puhuttiin. Onko puhetyyli sittemmin muuttunut sairauskeskeisemmäksi?

Tietokirjoja, oppi- ja käsikirjoja

Syksyllä ilmestyy myös uudistettu painos Terho Heikkisen, Asko Järvisen, Seppo Meren, Olli Vapalahden ja Jaana Vuopion toimittamasta Mikrobiologia, immunologia ja infektiosairaudet, kirja 1 -kirjasta, joka käsittelee virusten lisäksi bakteereja, prioneja, sieniä ja parasiitteja sekä niiden aiheuttamia tauteja.

Tutustu kirjoihin verkkokaupassamme »