Mieletöntä, Anja Snellman! -podcastin koronaekstra: Kuinka käsitellä koronan aiheuttamaa epävarmuutta ja pelkoa?

Koronavirustilanne on asettanut ihmiset sosiaalisesti erilleen, osan jopa karanteeniin. Eristäytyminen voi aiheuttaa yksinäisyyttä tai tunnepurkauksia perheissä, joillekin jopa ahdistusta, mielialan laskua, univaikeuksia ja pelkoa. Miten tilanteeseen kannattaa suhtautua?

Mieletöntä, Anja Snellman -podcastin erikoisjaksossa käsitellään koronaa ja maailmanlaajuisen kriisin aiheuttamia tunteita. Anja Snellmanin vieraana on psykologi, psykoterapetti Jan-Henry Stenberg. Stenberg muistuttaa, että me kaikki voimme muokata omia ajatuksiamme ja suhtautumistamme tähän poikkeukselliseen aikaan. Hän jakaa kolme neuvoa, joista kannattaa pitää arjessa kiinni:

  1. Vaikka tilanne on vaikea, yritä löytää positiivia asioita negatiivisuudessa vatvomisen sijaan.
  2. Pyri kohtalaiseen tunnollisuuteen arjessa – pidä kiinni rytmeistä ja järjestyksestä sekä hoida asiat ajallaan.
  3. Ota avoin ja utelias asenne – pyri suhtautumaan uuteen erikoiseen tilanteeseen mielenkiinnolla, etsi positiivisia ratkaisumalleja ja ole tulevaisuuden suhteen luottavainen.

Erillään mutta ei yksinään

Stenberg muistuttaa, että fyysisen välimatkan vuoksi yhteisöllisyyden tai yhteyden ei pidä kadota. Vaikka ollaan fyysisesti etäällä, tulisi henkisesti olla mahdollisimman lähellä. Stenberg kehottaa soittelemaan lähimmäisille entistä enemmän ja tarjoamaan aiempaa herkemmin esimerkiksi naapureille kuuntelu- ja kaupassakäyntiapua.

Podcastissa Stenberg neuvoo, miten tilanteen aiheuttamia tunteita tulisi käsitellä muun muassa perheissä ja mistä saa luotettavaa etäapua. Kuuntele koronajakso Soundcloudista!

Mieletöntä, Anja Snellman! on asiaa, tarinoita ja tunteita poreileva podcast. Snellmanin ja hänen vieraittensa kohtaamisissa setvitään, omakohtaisia kokemuksia pelkäämättä, miksi joku uupuu kerta toisensa jälkeen ja toinen selvää aina yhtä onnellisena kuopista takaisin tasaiselle. Podcastin lähtöoletuksena on: elämä on kummallista ja ihmismieli ihmeellinen.