Koronaviruksen leviämistä pyritään hidastamaan – suojaudu viisaasti

THL:n mukaan Suomessa on todettu perjantaihin 13.3. mennessä yhteensä 155 koronavirustartuntaa (COVID-19). Tapausten määrä kasvaa koko ajan. Suomen hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Tampereen lääkäripäivät on jo perunut oman tapahtumansa 18.-20.3

Perjantaina 13.3. aluehallintovirasto antoi määräyksen, jonka mukaan kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet on kielletty kuukauden ajaksi. Kaikkia tarpeettomia lähikontakteja pyydetään välttämään ja työpaikoille suositellaan etätyöskentelyä.

Ulkoministeriö ohjeistaa välttämään kaikkea matkustamista ulkomaille. Hallitus suosittelee, että kaikki ulkomailta palaavat jäävät kahdeksi viikoksi kotiin matkan jälkeen.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti 11.3. koronaviruksen pandemiaksi. Maailmanlaajuisesti koronavirustartuntojen määrä on jo yli 132 000. Virukseen on kuollut lähes 5000 ihmistä.

Koronavirukset ovat ryhmä yleisiä viruksia, jotka aiheuttavat ihmisellä yleensä lievän hengitystietulehduksen. Lue aiheesta lisää Duodecimin Terveyskirjastosta.

Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Oireet muistuttavat alkuvaiheessa minkä tahansa hengitysteiden virusinfektion oireita, joita ovat kuume, yskä, hengitysvaikeus, lihaskivut, väsymys, päänsärky.

Koronavirukselta suojautumiseen pätee sama kuin muihinkin hengitystieinfektioiden aiheuttajiin. Huolehdi käsihygieniastä, vältä koskettamasta silmiäsi, nenääsi tai suutasi, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla tai hihan yläosalla, kun yskit tai aivastat.

Nopea tunnistaminen on tärkeää, jotta tehokkailla torjuntatoimilla voidaan vähentää jatkotartuntojen riskiä.

Uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia käynnistyi Kiinassa alkuvuonna.  

Lisätiedot ja toimintaohjeet:

Lue aiheesta lisää Duodecimin Terveyskirjastosta.

Suomessa terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL seuraa kansainvälistä tilannetta ja päivittää tietoja sivuilleen.