Saako tabletin jakaa – Duodecim lääketietokannassa uutena tieto jakouurteesta

Terveysportin Duodecim lääketietokannassa on uutena ominaisuutena tieto jakouurteesta. Tieto näytetään valitun lääkkeen avausnäkymän taulukossa lääkemuodon jälkeen ja se esitetään seuraavasti: saa jakaa, ei saa jakaa tai lue lisää.

Lääkkeen jaettavuus koskee pääasiassa tabletteja, mutta myös kapseleista on mainittua tietoa. Lähdetieto tulee kahden viikon välein päivittyvästä Kelan Lääketietokannasta, jossa jakouurre-tieto määritellään yhdeksään eri kategoriaan. Duodecim lääketietokantaan näistä on valittu selkeät ohjeet saa jakaa tai ei saa jakaa.

Lue lisää -kohdassa voi lähdetiedon mukaisesti olla esimerkiksi seuraavat tiedot: jakouurre, voidaan jakaa vain nielemisen helpottamiseksi (ei jakamiseksi yhtä suuriin annoksiin) tai jakouurre, ei tietoa jaettavuudesta. Nämä lisätiedot saa näkyviin, kun kohdistimen vie Lue lisää -kohtaan.

Tabletin jaettavuustiedosta voi olla hyötyä esimerkiksi silloin, kun sovitetaan lapsen tai vanhuksen annosta tai kun lääkkeen nieleminen on vaikeaa. Myös munuaisten tai maksan kroonisessa vajaatoiminnassa joudutaan lääkeannosta usein pienentämään, ja sopiva annos voi löytyä jakamalla tabletti.

Kehitämme jatkuvasti Duodecim lääketietokantaa. Näytämme nyt myös ruotsinkieliset valmisteyhteenvedot sitä mukaa, kun ne tulevat lähdeaineistostamme saataville. Aluksi tämä koskee geneerisiä lääkkeitä. Ruotsinkielinen valmisteyhteenveto löytyy valmistekohtaisen etusivun yläpalkista suomenkielisen vierestä, nimellä Produktresume.

Siirry Duodecim lääketietokantaan »


Terveysportti-palvelu on maksullinen. Kysy lisätietoja organisaatiokäyttöön terveysportti(at)duodecim.fi.