Tutustu päivitettyyn traumaperäisen stressihäiriön Käypä hoito -suositukseen

Traumaperäisen stressihäiriön (postraumatic stress disorder, PTSD) suositus on päivitetty kauttaaltaan. Uutena suosituksessa on käsitelty pienten lasten diagnostiikkaa ja hoitoa, läheiset mukaan ottaen.

Poikkeuksellisen järkyttävän tapahtuman jälkeen alkuvaiheessa kaikenikäisille tulee tarjota psykososiaalista tukea ja järjestää aktiivinen seuranta. Suurimmalle osalle poikkeuksellisen järkyttäviä tapahtumia kokeneista tämä riittää psyykkisen toipumisen tueksi.

Traumaperäisen stressihäiriön hoito

Jos kehittyy traumaperäinen stressihäiriö, sen ensisijainen hoito on psykoterapia, kuten traumakeskeinen kognitiivinen käyttäytymisterapia (KKT) tai EMDR -terapia (silmänliikkeillä pois herkistäminen ja uudelleen prosessointi). Toissijainen hoito aikuisille on lääkehoito masennuslääkkeillä tai psykoterapian ja lääkityksen yhdistelmä. Myös lapsille ja nuorille suositellaan traumakeskeisiä psykoterapiamuotoja.

Aikuisten lääkevaihtoehdot on kuvattu aiempaa tarkemmin. Myös neuromodulaatiohoidot on huomioitu.

Tutustu päivitettyyn suositukseen Käyvän hoidon sivuilla »