Aikakauskirja Duodecim – 135 vuotta lääketiedettä suomeksi

Vuoden 1885 tammikuussa ilmestyi ensimmäinen Aikakauskirjan numero, tarkemmin ”Duodecim kirjotuksia lääketieteen ja lääkärintoiminnan aloilta”. Alkulauseen kirjoittaneen M. Äyräpään toiveena oli, että “tämän aikakauskirjan kautta myös tieteellinen harrastus virkistyy kansallismielisissä lääkäreissä.”

Vastuunalainen toimittaja Konr. Relander puolestaan ilmoittaa, että aikakauskirjan “tarkotuksena on etupäässä olla yhdistyssiteenä lääketiedettä harrastavien ylioppilasten kesken perustetun Duodecim-seuran nykyisten ja entisten jäsenten välillä, vaan toivoo se myös voittavansa ystäviä ja suosiota vanhempien lääkärien ja muidenkin kansalaisten joukosta.”

Nyt 135 vuotta myöhemmin lehden tavoitteet ovat kutakuinkin ennallaan. Käsittelemme laajasti lääketieteen keskeisiä ja ajankohtaisia asioita, perustutkimuksesta kliiniseen lääketieteeseen ja kansanterveyteen. Pyrimme tarjoamaan artikkeleita, jotka kiinnostavat lääkärikuntaa opiskelijoista konkareihin.

Vertaisarviointi on erottamaton osa tieteellistä harrastusta. Vuoden 2020 alusta otamme käyttöön Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) vertaisarviointunnuksen. Se korostaa lehtemme tieteellistä arviointimenettelyä ja helpottaa tunnistamaan ne artikkelit, jotka on arvioitu kansallisen standardin mukaisesti.

Olemme ylpeitä lehden historiasta, mutta elämme nykyajassa. Seuran 12 perustajajäsentä olivat miehiä, mutta tänään puolet lääketieteellisen toimituksen jäsenistä on naisia. Eri lääketieteen alojen asiantuntemuksen lisäksi toimituksen ikäjakauma on edustava.

Viestimme Twitterissä osoitteesta @Duodecimlehti. Vinkkaamme muun muassa Verkossa ensin ‑artikkeleistamme. Niiden avulla saamme esiin ajankohtaisia aiheita verkkolehdessä, sillä valmiiden artikkelien julkaisujono venyy ajoittain pitkäksi. Siitä huolimatta toteamme kuten Konr. Relander aikoinaan vastaanottavamme kirjotuksia ja lähetyksiä kiitollisuudella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *