Gutsy Go – nuoret rauhantekijät ehkäisevät syrjäytymistä ja polarisaatiota

Gutsy Go on suomalaisten pedagogien ja media-ammattilaisten kehittämä menetelmä, jonka tavoitteena on ehkäistä syrjäytymistä ja polarisaatiota kouluttamalla nuorista rauhantekijöitä. Duodecim on mukana tutkimassa intervention vaikutuksia nuorten positiiviseen mielenterveyteen.

Gutsy Go -menetelmä kokoaa kahdeksasluokkalaiset ideoimaan ja toteuttamaan rauhantekoja lähiympäristössään havaitsemiensa epäkohtien korjaamiseksi. Nuoret ovat videoineet ryhmiensä kehittämät ratkaisut ja teot jaetaan koko yhteisön yhteisessä ensi-illassa torstaina 12.12. klo 14. Videot löytyvät Gutsy Go:n sivuilta, katso myös kanava YouTubessa.

Terveyttä osallisuuden kokemuksesta

Gutsy on kolmen vuoden aikana tavoittanut jo 1 800 nuorta 14 kaupunkikohteessa. Duodecim ja Koulun terveyskirjasto ovat mukana tutkimassa, miten Gutsy Go -interventio vaikuttaa nuorten positiiviseen mielenterveyteen ja osallisuuden kokemiseen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

– On kiinnostavaa nähdä, lisääntyvätkö optimismi ja toiveikkuus yhteisöllisen toiminnan kautta, miten se vaikuttaa nuorten itsetuntoon ja luonteenvahvuuksien tunnistamiseen ja kuinka kestävää mahdollinen muutos on, pohtii Koulun terveyskirjaston päätoimittaja Katja Aktan-Collan. 

Tuoreessa Kouluterveyskyselyssä (2019) vain pieni osa nuorista koki pystyvänsä vaikuttamaan luokkansa, koulunsa tai lähiympäristönsä asioihin. Gutsy Go:ssa nuoret saavat osallisuuden ja vaikuttamisen kokemuksia, jotka edellyttävät muitakin vahvuuksia kuin esimerkiksi matemaattista tai kielellistä lahjakkuutta.

– Rohkeus, oikeudenmukaisuus, ystävällisyys, kiitollisuus, luovuus ja sitkeys ovat muun muassa Gutsy Go:ssa toimimisen ytimessä. Samat ominaisuudet auttavat yleensä työelämässä menestymisessä ja ne liittyvät myös terveyteen ja itsestään huolehtimiseen. Näiden ominaisuuksien huomaaminen ja kokemus niiden avulla pärjäämisestä voi luoda monelle nuorelle uskoa parempaan tulevaisuuteen, tiivistää Aktan-Collan.

Katso Gutsy Go -videoita myös Koulun terveyskirjastossa

Gutsy Go:n asiantuntijat ja Koulun terveyskirjaston toimitus ovat valinneet Koulun terveyskirjastoon 10 videota, jotka havainnollistavat hyvin nuorten luontaista kykyä arvostavaan kohtaamiseen erilaisten asioiden äärellä. Kunkin videon ja teeman ympärille on koottu virittäviä kysymyksiä, keskustelunaiheita ja tehtäviä erityisesti opettajien ja opiskeluhuollon käyttöön. Löydät videot täältä.

Lisätietoa interventiomenetelmästä Gutsy Go:n sivuilta.