Duodecimin kirjakevät: Tietoa surusta, syömishäiriöstä, unesta ja lääkärin tärkeimmästä työkalusta

Kustannus Oy Duodecimin kevään uutuuskirjat käsittelevät laajasti ihmistä ja ihmisyyttä. Suru-kirja käsittelee kuolemaan liittyvää surua, suremisen tapoja ja sureville suunnattuja palveluja. Olen juuri syönyt – läheiselläni on syömishäiriö kertoo, mistä syömishäiriöissä on kysymys ja miten niistä parannutaan. Unettomuudesta kärsiville ja kaikille huonosti nukkuville ilmestyy uudistettu painos ja äänikirja suositusta teoksesta Unentaidot. Oppikirja Lääkärin ja potilaan vuorovaikutus auttaa lääkäriä saamaan hyvän yhteyden potilaaseen: vahva vuorovaikutus on lääkärin tärkein työkalu.

Kun elämään astuu suru

Kun läheinen ihminen kuolee, elämää alkaa varjostaa suru. Jokaisella on oma tapansa ja tahtinsa surra. Jaettu suru on kevyempi kantaa, mutta turhan usein sureva jää ilman kaipaamaansa apua ja tukea, siksi tiedolle ja aiheeseen liittyvälle yhteiskunnalliselle keskustelulle on suurta tarvetta. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmässä tulisi kiinnittää enemmän huomiota surevien kohtaamiseen – vaikka suru ei ole sairaus, se voi toisinaan myös sairastuttaa.

Kansanterveystieteen ja neurofysiologian dosentti Tuuli Lahden toimittama Suru käsittelee kuolemaan liittyvää surua, suremisen tapoja ja sureville suunnattuja palveluja. Kirjoittajina toimivat alan tutkijat, asiakastyön ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat. Teos on suunnattu suurelle yleisölle, mutta se toimii hyvänä tietolähteenä myös ammattilaisille, jotka kohtaavat surevia työssään.

Miten autat syömishäiriöstä toipuvaa?

Mistä syömishäiriöt voi tunnistaa, mitkä tekijät niille altistavat, miten syömishäiriöitä hoidetaan, miten niistä parannutaan ja miten läheiset voivat auttaa toipumisprosessissa? Tästä kertoo teos Olen juuri syönyt – läheiselläni on syömishäiriö. Kirjassa on runsaasti läheisten kokemuksia. Se kuvaa vaikeita arkisia tilanteita, joissa syömisoireet aiheuttavat yhteentörmäyksiä perheessä, ja antaa vinkkejä niistä selviytymiseen. Kirja antaa myös käytännön neuvoja avun löytämiseen erilaisten moniammatillisten työryhmien ja psykoterapioiden viidakossa.

Teoksen näkökulma on toiveikas: vaikka syömishäiriöt ovat usein pitkäkestoisia ja saattavat vaatia jopa sairaalahoitoa, toipuminen on todennäköistä. Kirjan ovat toimittaneet syömishäiriöihin perehtyneet asiantuntijat, lääkäri Anna Keski-Rahkonen, psykologi Pia Charpentier ja ravitsemusterapeutti Riikka Viljanen.

Uniterapiaa kaikille huonosti nukkuville

Löydä uni ilman lääkkeitä. Tukea siihen antaa Unentaidot-kirja, joka tarjoaa kolmiulotteista uniterapiaa. Uniterapia sisältää keinoja, joilla muutetaan unen kannalta haitallisia toimintatapoja sekä rytmitetään unta ja valvetta. Se korjaa ylivireyttä ylläpitäviä tunteita, kuten unettomuuden pelkoa. Uniterapia auttaa myös käsittelemään elämää ohjaavia arvoja ja tarkoituksia. 

Kirja sisältää kymmeniä käytännön ohjeita ja tietoisen läsnäolon harjoituksia. Nyt ilmestyvään viidenteen painokseen on lisätty muun muassa luku hypnoterapiasta ja tietoa vireystilaa säätelevistä mekanismeista. Uniterapeutti Susan Pihlin ja uniterapeutti Anna-Mari Arosen kirjoittama Unentaidot sopii unettomuudesta kärsiville ja kaikille huonosti nukkuville itsehoitoon ja ammattilaisen ohjauksen tueksi. Teos on saatavilla keväällä myös äänikirjana.

Hyvä yhteys on tärkeintä vastaanotolla

Lääkärin tärkein työkalu ei ole stetoskooppi, vaan toimiva vuorovaikutus. Lääkäri kokee työnsä merkityksellisemmäksi saadessaan hyvän yhteyden potilaisiinsa. Toimiva hoitosuhde vaikuttaa tutkitusti myös hoidon onnistumiseen. Lisäksi hyvässä vuorovaikutuksessa huomioidaan omaiset.

Lääkärin ja potilaan vuorovaikutus -oppikirja on käytännönläheinen teos, jonka tavoitteena on auttaa lääkäriä kehittämään vuorovaikutustaitojaan ja jaksamaan vaativissa tilanteissa. Tässä alan ensimmäisessä oppikirjassa käsitellään sekä perusasioita että vaativia vuorovaikutustilanteita. Syöpätautien dosentti Päivi Hietasen, syöpälääkäri Jaana Kaleva-Kerolan ja yliopistolehtori Eeva Pyörälän toimittama teos on suunnattu ammatilliseksi käsikirjaksi lääkäreille ja muille terveydenhuollon ammattilaisille sekä lääketieteen opiskelijoille.

Lisäksi terveydenhuollon ammattilaisille on kevään uutuuskirjoissa tarjolla kattavat oppi- ja käsikirjat reumasairauksista, ihosyövistä, seksuaalilääketieteestä, yleislääketieteestä sekä allergisista sairauksista ja astmasta.

Tutustu kaikkiin kevään kirjoihin »