Professori Pertti Mustajoelle Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt professori Pertti Mustajoelle Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon merkittävästä ja pitkäaikaisesta tiedonjulkistamisesta terveystiedon ja terveellisten elämäntapavalintojen alalla.

Pertti Mustajoki (25.4.1943) on aineenvaihduntasairauksiin erikoistunut sisätautilääkäri. Hän on yli kolmenkymmenen vuoden ajan kirjoittanut ja puhunut painonhallinnasta sekä edistänyt elämäntapamuutosta antamalla yksilöllistä ja ryhmäohjausta tuhansille ylipainosta kärsiville ihmisille. Hän on etsinyt ja tuonut esiin keinoja, joiden avulla kalorien määrää voidaan vähentää ilman vaihtuvia dieettejä. Tämä on tuonut toivoa ylipainoisille ja mahdollistanut pysyvän painonhallinnan.

Mustajoki on julkaissut lukuisia painonhallintaa käsitteleviä kirjoja suurelle yleisölle: Laihdu pysyvästi (1988), Paahtoleipäkatastrofi (2003), Ylipaino – tietoa lihavuudesta ja painonhallinnasta (2007), Painonhallinta (2010) ja viimeksi Vähennä kaloreita ilman dieettiä (2016). Jälkimmäisestä julkaistaan uudistettu 4. painos loppuvuodesta 2019. Kirjojen lisäksi hän on kirjoittanut ahkerasti yleistajuisia artikkelia sanoma- ja aikakauslehtiin sekä vastannut lukijoiden kysymyksiin. Pertti Mustajoella on myös laaja lääketieteellinen julkaisutoiminta, hän on julkaissut lähes 200 tieteellistä artikkelia ja oppikirjan kappaletta. Blogipalstalle Painonhallinta – kirjoituksia ylipainosta (www.perttimustajoki.fi) on koottu kymmeniä ajankohtaisia kirjoitusta painonhallinnan kanssa tuskaileville. Mustajoki on suosittu luennoitsija, joka varsinkin pienryhmissä vieraillessaan kertoo oppineensa ymmärtämään entistä syvemmin lihavien ihmisten vaikeuksia.

Ylipainon lisääntymisestä huolimatta vain ani harva, jos kukaan, suomalainen asiantuntija on puhunut suurelle yleisölle suunnatussa tiedonjulkistamisessaan yhtä uskollisesti ja väsymättä lihavuudesta kuin professori Pertti Mustajoki, palkinnon perusteluissa mainitaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä. Erityisen ansioituneesta ja pitkäaikaisesta työstä voidaan myöntää tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen jakoi palkinnot tiistaina 1.10.